Mennyiség: 30 g
Zsírfázis: 43 %
Emulgeátor: Lysolecitin
Hozzávalók:
Zsírfázis | Vízfázis | ||
I. fázis: | II. fázis: | III. fázis | IV. fázis |
2,5 g avokádóolaj 2,5 g körömvirágolaj 1 g szkvalán 1 g cetilalkohol 0,5 g méhviasz 1 késhegynyi Avocadin (0,5 g) 1,7 g Lysolecitin |
3 g sheavaj vagy kakaóvaj (vagy 2 g - 1 g) 1 g vadrózsaolaj |
16 g víz (vagy gyógynövénypárlat) 2 g glicerin 0,25 g Solagum gélképző |
5 csepp illóolaj 1 csepp tejsav 6 csepp Rokonsal tartósítószer |
Elkészítés:
- A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
- A szkvalánt és az avocadint tegyük egy főzőpohárba és vízfürdőben teljes olvadásig melegítsük.
- Az I. fázis többi alapanyagát mérjük rá a felmelegített olajra.
- Míg az avocadin elolvad, a III. fázis alapanyagait mérjük egy másik főzőpohárba és a II. fázis alapanyagait mérjük külön-külön kis üvegtálkába.
- A két hőálló poharat a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
- Adjuk hozzá a zsírfázishoz a II. fázis alapanyagait. Először a shea- ill. kakaóvajat, (amit kézi mixerrel teljes olvadásig keverünk), majd vegyük ki a vízfürdőből a poharat és adjuk hozzá a vadrózsaolajat is.
- Szórjuk hozzá a vízfázishoz a gélképzőt, és nagy fordulatszámon gélesítsük.
- A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, ezután alacsonyabb fokozaton keverjük tovább.
- Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
- Az elkészült krémet pumpás adagolóba vagy airless adagolóba töltjük és feliratozzuk.
TIPP:
- Gazdag, zsíros krém, ezért elsősorban éjszakára ajánlott.
- Testápolónak is jó. Ekkor, ha kívánjuk, számítsuk rá a vadrózsaolajat a mandulaolaj mennyiségére.
Gazdagíthatjuk a krémet:
a.) Vitaminokkal: ekkor a vitamin mennyiségét vonjuk le a víz mennyiségéből. A vitaminokat végül a kézmeleg krémbe keverjük. Ehhez a recepthez adhatunk pl. 0,3 g E-vitamint, illetve gyulladáscsökkentő hatás érdekében 1 g panthenolt.
b.) Hialuronsavval: Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy száraz főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinnel keverjük el, majd adjuk hozzá a vízfázis többi részét és azzal is keverjük el. Ezután a recept szerint dolgozzunk tovább. (Anyagok vízfürdőbe állítása.)
Alkoholos tartósítás:
Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:
50 %-os alkohol esetén: 5 g alkohol és 11 g víz szükséges.
70 %-os alkohol esetén: 3,5 g alkohol és 12,5 g víz szükséges.
Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol.