logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Lanolin

INCI: LANOLIN


thumb lanolin bariA lanolin, gyapjúviasz (Cera lanae) vagy régebbi nevén gyapjúzsír (Adeps lanae) jellegzetes illatú, sárgás színű, kenőcsös állagú, viaszos anyag, amely a gyapjas állatok faggyúmirigyeiben termelődik. Víztaszító tulajdonsága az állatok gyapjának és bőrének védelmét szolgálja. Legtöbbször a nyers gyapjú mosóvizéből állítják elő savas és lúgos kezeléssel, illetve többlépcsős tisztítással. A kinyert gyapjúviasz minősége nagyban függ az állatok korától, tartási körülményeitől és a feldolgozás módjától. A webáruházban kapható lanolin különleges tisztaságú, mentes mindenféle peszticiditől és egyéb rákkeltő vegyianyagoktól. Fontosabb komponensei normál zsírsavak, hidroxi-zsírsavak, zsírsavészterek és zsíralkoholok. Elsősorban alkohol komponensei, különösen a fitoszterolokohoz hasonló szerkezetű szterin-alkoholok felelősek a lanolin emulgeáló tulajdonságáért.

A lanolin értékes, bőrrokon kenőcsalapanyag, szterin komponensei a bőr lipidjeihez hasonló szerkezetűek és tulajdonságúak. A bőr védő lipidrétegének erősítése révén, valamint a bőrön finom, légáteresztő filmbevonatot képezve csökkenti a párolgás általi vízvesztést, ezenkívül nedvességmegkötő hatású. A felsőbb bőrrétegek vízzel telnek meg, a bőr puhábbá, hidratáltabbá válik. A lanolin ezért a bőrpuhító, bőrlágyító kenőcsök elengedhetetlen alkotója. Ugyanakkor a sértetlen barrier nagyobb védelmet nyújt a káros környezeti hatásokkal szemben, csökken az irritációk, gyulladások kialakulásának valószínűsége. Ehhez köthető a lanolinnak tulajdonított bőrnyugtató, irritációt gátló, gyulladáscsökkentő hatás.

Elsősorban magas zsírtartalmú (50 % feletti) készítményekben alkalmazzuk; a száraz, viszkető, repedezésre, valamint a hámlásra hajlamos bőr kiváló ápolószere. Méhviasszal vagy növényi viaszokkal kombinálva vízmegtartó hatása még kifejezettebb. Védőkenőcsök, popsibalzsamok, popsikrémek gyakori és kedvelt összetevője.

Szterin-alkohol hatóanyagai az el nem szappanosítható vegyületek közé tartoznak, a lanolin tápláló szappanok kiegészítő hatóanyaga is lehet.


Felhasználási javaslatok:
• bőrpuhító krémekbe
• száraz, repedezésre, hámlásra hajlamos bőr ápolására
• popsikrémekbe, babapopsi balzsamokba
• szappanokba
• hidratáló krémekbe

Hatásai:
• bőrlágyító, bőrpuhító (emolliens)
• nedvességmegkötő
• enyhén víztaszító
• emulgeáló
• konzisztencianövelő

Ellenjavallat: Egyéni érzékenység esetén irritációt, allergiás reakciókat válthat ki, allergizáló hatásáért feltehetően alkohol komponensei a felelősek. Az allergiás reakciók dermatitisre hajlamos egyéneknél, sérült, gyulladt bőr esetén kifejezettebbek, egészséges bőrre szánt alkalmazás esetén ritkák.

Feldolgozása: Nem pH- és hőérzékeny, a zsírfázissal együtt melegíthető. A lanolinnal készült krémeket ajánlatos lassan hűteni, és a kihűlésig folyamatosan keverni. O/V krémekben körültekintéssel alkalmazzuk, mert lipofil emulgens révén az emulziót V/O formába átfordíthatja, ami a krém széteséséhez vezethet.

Adagolása: V/O kenőcsökbe 15-20 %, O/V krémekbe max. 2-3 %


A lanolin a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.