logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Glyceryl stearate SE

INCI: GLYCERYL STEARATE SE


glyceryl stearate

A Glyceryl stearate SE 100 %-ban növényi eredetű, de kémiai eljárással gyártott, PEG-mentes O/V emulgeátor, amely Ecocert-tanúsítvánnyal rendelkezik.

Könnyen feldolgozható alapanyag, amely önállóan, segédemulgens vagy konzisztencianövelő használata nélkül is alkalmas – a felhasználási koncentráció és a zsírfázis függvényében – változatos konzisztenciájú, tetszetős textúrájú, kellemes bőrérzetű krémek, lotionok készítésére. Az ajánlott felhasználási koncentráció 3 és 8 % között mozog, az ideális zsírfázis arány 20-40 %. 3 % Glyceryl Stearate SE-koncentráció és alacsony zsírfázisarány (10-20 %) mellett a tapasztalatok alapján célszerű az emulziót 0,3 % xantán transzparens gélképzővel stabilizálni.

Jó hőstabilitással bír, ellenben pH-érzékeny. Savasabb (pH<5) környezet a körülményektől függően az emulzió instabilitásához vezethet, ami folyékonyabb konzisztenciában és várhatóan rövidebb eltartási időben nyilvánul meg. A pH-stabilitást javíthatjuk, ha a Glyceryl Stearate SE-t más emulgenssel kombinációban használjuk.

Bármilyen bőrtípus ápolására szánt kozmetikumban használható. Jó hőstabilitása különösen alkalmassá teszi napvédő készítmények készítésére. Mivel az ún. direkt módszerrel – vagyis a zsírfázis vizes fázisba öntésével – is felhasználható, ezért különösen alkalmas a ParaSol fényvédőadalékot tartalmazó napvédő-kozmetikumok (pl. naptejek, fényvédő faktorú arckrémek) készítésére. A fázisok szokásostól eltérő összeöntése ugyanis lehetővé teszi, hogy a vizes fázisban eloszlatott fényvédőadalék veszteség nélkül kerüljön a kozmetikumba.


 Felhasználási javaslat:
• bármilyen bőrtípus ápolására
• babápolási kozmetikumokba
• arcápolási kozmetikumokba
• anti-aging kozmetikumokba
• napvédő készítményekbe
• a könnyűtől a sűrű konzisztenciájú O/V-típusú krémek, lotionok készítéséhez
• az alacsonytól a közepes zsírfázisarányú (10-40 %) készítményekhez

Hatásai, tulajdonságai:
• önállóan használható emulgens, amely összekapcsolja a kozmetikumok víz- és zsírfázisát
• konzisztenciát ad az emulzióknak, konzisztencianövelő nélkül is használható
• könnyen feldolgozható
• jó hőstabilitású
• pH-érzékeny

Fizikai jellemzői: Nem ionos emulgens. Fehér vagy elefántcsont színű pelletek formájában.

Adagolása: 3-8 %. Alacsony zsírfázisarány (10-20 %) és alacsony emulgenskoncentráció (3 %) mellett célszerű az emulziót 0,3 % xantán transzparens gélképzővel stabilizálni.

Feldolgozása: Zsíroldékony. pH-érzékeny. pH 5 alatt instabilitásra hajlamos, ami folyékonyabb konzisztenciában és várhatóan rövidebb eltartási időben nyilvánul meg. A pH-stabilitást javíthatjuk, ha más emulgenssel kombinációban használjuk.
• Inverz módszer: A legegyszerűbb feldolgozási mód. Az emulgenst olvasszuk össze a zsírfázissal (min. 65 ºC), majd adjuk hozzá a hasonlóan felmelegített vizes fázist. Néhány percig alacsonyabb fordulatszámon, folyamatosan keverve emulgeáljunk, ezután az emulziót hűlés közben már csak át-átkeverjük. A túlzott keverés gyengítheti a krémszerkezetet.
• Direkt módszer: Az emulgenst a zsírfázisban olvasszuk fel (min. 65 ºC), majd a zsírfázist kis részletekben keverjük a hasonlóan felmelegített vizes fázishoz. Néhány percig alacsonyabb fordulatszámon, folyamatosan keverve emulgeáljunk, ezután az emulziót hűlés közben már csak át-átkeverjük. A túlzott keverés gyengítheti a krémszerkezetet. Praktikus feldolgozási mód többek közt abban az esetben, ha a vizes fázis nem oldódó anyagokat (pl. Parasol napvédőadalék) tartalmaz, így a zsírfázishoz öntése veszteséges lenne.


A Glyceryl stearate SE a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.