logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Lysolecitin

 INCI: LECITHIN


lysolecitinA Lysolecitin szójaolaj gyártása során elkülönített lecitin módosításával jön létre. Azért, hogy a lecitin emulgeáló tulajdonságát kedvezőbbé tegyék, egy enzim segítségével növelik az anyag hidrofil (vízoldható) részét.

A Lysolecitin egy sűrűn folyó, ragacsos, mézszerű, barnássárga színű anyag. Utóbbi tulajdonsága azt eredményezi, hogy a kész krémek vanília árnyalatúak lesznek, sohasem fehérek. A Lysolecitin illata karakteres, de a késztermékben már nem nagyon érezhető.

Ez az anyag a többi emulgeátorral ellentétben nem ad semmilyen konzisztenciát az emulziónak. Még konzisztencianövelők (pl. cetilalkohol, sheavaj) és sürítőanyag (xantan) hozzáadása után is csak viszonylag lágy konzisztenciájú krémeket kapunk. A végleges állag azonban csak egy nap elteltével alakul ki, minek során általában még testesebb lesz a krémünk.

Ha a fenti két kompromisszummal együtt tudunk élni, akkor cserébe élvezhetjük a többi előnyös tulajdonságot, amely a Lysolecitint sok neves biokozmetikumgyártó cég kedvelt emulgeátorává tette. Természetes származása mellett bőrápoló tulajdonságai is értékessé teszik. A vele készült krémek máshoz nem hasonlítható, bársonyos bőrfelszínt biztosítanak.

Ezt az emulgeátort emellett nagyon egyszerű kezelni. Együtt melegíthetjük a zsírfázissal, vagy a felmelegített vízfázisba keverhetjük, emellett hidegen is feldolgozható, aminek több előnye is van. Hőérzékeny olajokat hideg eljárással emulgeálhatunk, illetve megmenthetünk olyan krémeket, amelyek valamilyen oknál fogva „izzadnak”, azaz víz válik ki belőlük. Ha pontosan követjük a receptek utasításait, akkor ez elvileg nem fordulhat elő, balesetek azonban történhetnek (pl. elmérünk egy összetevőt), illetve az ún. hűtőkenőcs (cold cream) természeténél fogva jobban hajlamos az izzadásra.

A Lysolecitin nem pH-érzékeny, és a víz/zsírfázis arányának széles skáláját képes emulgeálni. Felhasználási területe igen sokoldalú: a krémek, testápolók mellett alkalmas fürdőolajok, golyók, pralinék készítéséhez is. Száraz haj esetén kiváló adaléka a samponoknak is. Az emulgeátort a receptúrától függően kb. 5 %-ban alkalmazzuk a krémekben, fürdőgolyók, pralinék esetében az arány kb. 10 %.


A Lysolecitin a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.