logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Leucidal

INCI: LEUCONOSTROC/RADISH ROOT FERMENT FILTRATE


leucidalA Leucidal természetes tartósítószer egy tejsav baktériumok által erjesztett, antimikrobiális hatású kerti retekkivonat. A tejsavbaktériumok közé tartozó Leuconostroc kimchii a távolkeleti konyhában évszázadok óta használatos erjesztve savanyított zöldségételek (káposzta, retek, uborka) előállítására.

A Leucidal előállításakor a hagyományos erjesztési folyamatokkal analóg módon, a retekgyökérre oltott tejsav baktériumok a saját életkörülményeik megóvása érdekében, az egyéb mikroorganizmusok szaporodásának megakadályozására tejsavat és antimikrobiális (baktérium- és gombaellenes) peptideket termelnek. A gyártás során az erjesztés (fermentálás) folyamatait génmanipuláció-mentes (GMO-mentes) biotechnológiai módszerekkel támogatják és ellenőrzik. Megfelelő idő elteltével a tartósító hatású peptideket fűzfakéreg kivonat hozzáadásával nyerik ki a tejsavbaktériumokból, így a Leucidal szalicilsavval és egyéb, hasonló szerkezetű, gombaellenes hatású fenoloiddal gazdagodik*.

A Leucidal tartósító tulajdonságát a gyártók egy, a gyógyszerkönyvekben is hivatalos és több ellenőrző hatóság által is elfogadott módszer, az ún. challenge test segítségével vizsgálták. Az eljárás során a kozmetikai készítmények készítési, tárolási és felhasználási körülményeit utánzó módon az o/v emulziós (vagyis a mikrobiológiai stabilitás szempontjából legérzékenyebb, magas víztartalmú) mintakrémet a vizsgálat kezdetén és egy hónap elteltével különböző baktériumok, élesztő- és penészgombák elegyével mesterségesen megfertőzték, majd ellenőrizték, a kozmetikum hogyan tud ezeknek a fertőzéseknek ellenállni. Ezen vizsgálatokban a Leucidallal tartósított mintakrém két hónap elteltével sem tartalmazott kimutatható mennyiségű kórokozót.

A Leucidal hatásosságát mindezeken kívül saját mintakrémek készítésével és mikrobiológiai vizsgálatával ellenőriztük. A hagyományos módon - ugyanakkor a házi kozmetikumkészítés higiéniai szabályait szigorúan betartva - készített és felhasznált minták három hónap elteltével is fertőzésmentesnek bizonyultak.

A Leucidal további előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy jól tolerálható, nem irritatív hatóanyag, illetve kompatibilis a kozmetikai alapanyagok széles skálájával. Fő hatóanyaga, a tejsavbaktériumok által termelt peptid ráadásul hidratáló hatású.

*A Leucidal szalicilsav tartalma az ajánlott adagolás betartása mellett (szalicilsav tart. max. 0,7 % a végtermékben) nem, vagy csak igen enyhe mértékben hámlasztó, keratolitikus hatású.


Fizikai jellemzői: Semleges illatú vizes oldat, pH = 4-6.

Felhasználási javaslat: Emulziós készítmények (pl. krémek, tejek), vizes oldatok (pl. arcvizek, saját készítésű kivonatok), tusfürdők, hajápolási készítmények, dekorkozmetikumok, babaápolási kozmetikumok tartósítására. Használható egyedüli tartósítószerként vagy más tartósítószerekkel kombinációban.

Hatásai: Széles spektrumú baktérium- és gombaellenes tartósítószer, amely zárt csomagolásban (pl. pumpás és airless adagoló, flakon, tubustégely) min. 3 hónap eltarthatóságot biztosít. Tenzidtartalmú készítményekben (pl. tusfürdők, samponok) hosszabb eltarthatósággal számolhatunk. Fő hatóanyaga hidratáló hatású.

Feldolgozása: Vízben és glicerinben oldódik. Hőérzékeny, maximum 60 °C-ig melegíthető. Lehetőség szerint a már szobahőmérsékletű kozmetikumba keverjük. Mennyiségét célszerű a vizes fáziséból leszámítani. A Leucidallal tartósított kozmetikumok készítésekor és felhasználásakor elengedhetetlenül fontos, hogy betartsuk a higiéniai szabályokat! Az elkészült krémet olyan tárolóedénybe kell tölteni, amely biztosítja, hogy a használat során ne kerüljön a krémbe kívülről szennyeződés (a legjobb erre az airless adagoló, ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a tubustégely vagy a flakon is megfelelő).

Adagolása: Egyedüli tartósítóként 3 %. Kombinációban 1-2 %. (1 g készítmény kb. 33 csepp.)

Kompatibilitás: Együtt használható a legtöbb emulgenssel, nemionos tenziddel és gélképzővel.


A Leucidal a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.