logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Cetilalkohol

INCI: CETYL ALCOHOL


cetilalkohol-20g

A cetilalkohol egy hosszú szénláncú zsíralkohol. Szilárd állapotú, viaszos kinézetű, vízben nem oldódó fehér anyag. Nevét onnan kapta, hogy  régen az ámbrás cet agyvelejéből nyerték ki, ma már szerencsére ebből is létezik vegyi úton előállított verzió. (A natúrkozmetikumok kizárólag ezt tartalmazhatják.)

A cetilalkoholt a kozmetikumokban konzisztencianövelőként, enyhe emulgeáló, illetve nedvességmegkötő tulajdonsága miatt használják. Az emulziókhoz adagolt csekély mennyiségű cetilalkohol segíti a krémek jobb beszívódását, a bőrfelületet mattítja, ill. receptúrától függően csökkenti a zsíros utóérzetet a bőrön. Bőrsimító, bőrpuhító hatású.

Enyhe emulgeáló tulajdonsága miatt kiegészíti az emulgeátorok hatását („segédemulgeátorként” funkcionál), hűtőkenőcsökben a méhviasszal és a cetilpalmitáttal együtt emulgeátorként alkalmazzák.

A cetilalkoholt együtt melegítjük a zsírfázissal, 49 oC-on olvad. A kereskedelemben apró, fehér pasztillák formájában kapható. A receptúrákban 1-3 %-ban van jelen. Minden bőrtípushoz ajánlott.


A cetilalkohol a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.