logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Urea

INCI: UREA


urea

A fehérjék lebontásakor keletkező urea, más néven karbamid egyike a szervezet által termelt, a felsőbb bőrrétegek hidratáltságának biztosításáért felelős komponenseknek (angolul NMF = natural moisturizing factor).

Kozmetikai felhasználása is elsősorban hidratáló hatásához kötődik. O/v emulziós krémekből a hámsejtek rugalmasságát fokozva könnyen felszívódik. A membránlipidek vízkedvelő részeihez kapcsolódva, maga köré vízmolekulákat gyűjtve (nedvességmegkötő tulajdonság) növeli a bőr víztartalmát, egyben fellazítja a membránszerkezetet, növeli a víz és a vízoldékony hatóanyagok felszívódását. A hidratáltság növelése bőrnyugtató hatású, csökkenti az irritációra való hajlamot, a viszketést, a bőr teltebbé, feszesebbé válik.

Az urea ezen kedvező hidratáló hatása elsősorban alacsony koncentráció (2-10 %) mellett érvényesül, ha a receptünk membránstabilizáló lipideket (olajokat, vajakat) is tartalmaz. Magasabb koncentrációban a védő barrierréteg átjárhatósága túlzottan megnövekszik, nő a párolgás általi vízvesztés (transepidermal water loss, TEWL). Ne feledjük azt sem, hogy a védő barrierréteg megnyitása a bőrünkkel érintkező vízoldékony, toxikus, reaktív kemikáliák és a fertőző mikroorganizmusok penetrációjának is kedvezhet, ezért az urea hatásai gyulladt, ekcémás, atópiás bőr kezelésénél nem egyértelműen pozitívak.

15 % fölötti koncentrációban alkalmazva az urea keratolitikus, hámlasztó tulajdonsága kerül előtérbe. A hidratáltság növelése és a hámsejtek közötti kapcsolat lazítása révén enyhíti a hámleválás zavarával járó bőrproblémákat, így értékes összetevője lehet pl. a pikkelysömörös, pszoriázisos bőr ápolására szánt kozmetikumoknak.

Ha az ureát más hidratáló/nedvességmegkötő komponenssel (pl. glicerin, hialuronsav) együtt alkalmazzuk, ügyeljünk arra, hogy ezek hatása összeadódik, vagyis ezek mennyiségét a receptben a szokásos adagoláshoz képest csökkenteni kell. Irodalmi adatok igazolják, hogy az urea glicerinnel szinergista kombinációt alkot, vagyis egymás hidratáló tulajdonságát fokozottan erősítik, javasolt adagolásuk hidratáló hatás céljából 2-3 % urea 2-3 % glicerinnel együtt alkalmazva.

Az urea hőérzékeny hatóanyag. Mivel az emulgeáláshoz szükséges átlagos hőmérsékleten (70-80 ºC) nagy valószínűséggel bomlást szenved, bomlástermékei pedig érzékeny egyéneknél irritációt okozhatnak, ezért a feldolgozás során szobahőmérsékletű vízben oldjuk, és a vizes oldatot keverjük a kihűlt emulzióhoz. Kerüljük a túlzottan savas közeget, ami fokozza a bomlás valószínűségét, az optimális közeg pH 4 feletti.


Az urea a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.