logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Vadgesztenye-kivonat

INCI: AESCULUS HIPPOCASTANUM EXTRACT, ALCOHOL, GLYCERIN, AQUA


Aesculus hippocastanumA vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) a Balkán-félszigetről származó, de hazánkban is kedvelt, sokfelé ültetett fafajta. Illatos, fehér virágai tavasszal nyílnak, őszre szúrós termésében fényes, barna magok érnek. Levele, magja, kérge egyaránt gyógyhatással bír. A vadgesztenyemagokból nyert vizes-alkoholos kivonatok – elsősorban belsőleg alkalmazva – széleskörűen elismert érfalvédő, ödéma-gátló és antioxidáns hatóanyagok, melyeket visszérproblémák, aranyérbántalmak és vénás keringési elégtelenség esetén javasolnak. Hatásosságukat klinikai vizsgálatok is igazolják. A vadgesztenye magjának legfontosabb hatóanyagai a triterpén szaponinok, melyekre az eszcin gyűjtőnévvel hivatkoznak. Az eszcin elnevezés tehát nem egy önálló molekulát, hanem több hasonló szerkezetű és tulajdonságú vegyület együttesét jelenti. A szaponinok mellett a magban értékes flavonoidok, fitoszterolok és cserzőanyagok is találhatók.

Bár a vadgesztenye-kivonatok ezidáig inkább gyógyhatásukról voltak ismertek, kozmetikai felhasználásuk is egyre inkább előtérbe kerül, mára számos gyári kozmetikum összetevői.

Az idősödő és érett bőr elsősorban a vadgesztenye-kivonat jelentős antioxidáns és kötőszöveti erősítő hatásából profitál. Az antioxidáns hatóanyagok a külső (pl. UV-sugárzás, vegyi anyagok, szennyezett levegő) és belső (pl. egészségtelen és kiegyensúlyozatlan táplálkozás, egyes betegségek) tényezők okozta oxidatív károsodások ellen nyújtanak védelmet, ezáltal késleltetnek és lassítanak bizonyos öregedési folyamatokat, valamint segítséget nyújtanak a gyulladások és irritációk megelőzésében. Másrészről egyes irodalmak szerint a vadgesztenye kötőszöveti erősítő hatása a hialuronsav lebontását gátló tulajdonságára vezethető vissza, a mélyebb rétegekben található hialuronsav pedig az érfalak és a bőr rugalmasságáért felelős legfontosabb anyagok egyike. A kivonatok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatását az anti-aging kozmetikumok mellett napvédő és napozás utáni készítményekben is kihasználhatjuk.

Az érfalak rugalmasságának megtartása, erősítése a visszeres problémák és vénás keringési rendellenességek mellett például a rozáceás bőr ápolásában is jelentőséggel bírhat. Bár a rozácea kialakulásának pontos mechanizmusa nem ismert, az tudható, hogy többek közt az orcák kötőszöveti és érrendszeri sérüléséhez, gyengeségéhez kötődik. A fokozott értágulat okozta arcpír és égő érzés kiváltásáért pedig olyan folyamatok is felelősek, melyeket a vadgesztenye-kivonatokban található irritációt és gyulladást csökkentő, valamint antioxidáns komponensek ellensúlyozni tudnak. A bőrpír csökkentéséhez az összehúzó, adsztringens hatása is hozzájárul.

Az érfalerősítő tulajdonság ugyanakkor a sérülések utáni regenerációban is fontos, a vadgesztenye-kivonatokat hagyományosan a zúzódások, véraláfutások, horzsolások enyhítésére szánt krémekben, pakolásokban is használják. Ugyanakkor ödémacsökkentő, összehúzó és érfalvédő hatásának a szem alatti sötét foltok, karikák kialakulásának megelőzésében, és a már kialakult duzzanatok, táskák enyhítésében is jelentősége lehet.


Fizikai jellemzői: Narancssárga színű, keserű ízű folyadék. Alkoholtartalom 15-20 tömeg%. Glicerintartalom 12-16 tömeg%.

Hatásai, tulajdonságai:
• jelentős antioxidáns
• gyulladáscsökkentő
• érfalvédő és -erősítő, javítja a mikrocirkulációt
• kötőszöveti erősítő, szerkezetjavító
• összehúzó, adsztringens

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• idősödő és érett bőr ápolására
• pirosodásra hajlamos, rozáceás bőr ápolására
• véraláfutások, zúzódások foltjainak enyhítésére
• visszérproblémák és vénás elégtelenség esetén fellépő kellemetlenségek (pl. nehéz, fáradt, duzzadt láb; pókhálószerű érrajzolat) enyhítésére
• szem alatti sötét foltok, karikák megelőzésére
• szem alatti táskák, duzzanatok enyhítésére

• anti-aging készítményekbe
• napvédő készítményekbe
• lábápoló készítményekbe (pl. krémek, zselék, pakolások)
• sebgyógyító készítményekbe

Feldolgozása: A vizes fázisba foglalható, azzal együtt melegíthető.

Adagolása: 2-5 %. Szokásos adagolásával a kozmetikumba 0,6-1,2 % glicerint juttatunk, ez a receptbe tervezett glicerin mennyiségéből levonható. Ehhez hasonlóan, a szokásos mennyiségű kivonat felhasználásával a kész kozmetikumba 0,75-1,6 % alkohol is kerül, ez a kis mennyiség viszont érzékeny bőrön tesztelve sem mutatott szárító hatást.


A vadgesztenye-kivonat a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.

Cimkék: : Alapanyagok, Kivonatok