logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Zöldteakivonat

INCI: CHAMELLIA SINENSIS LEAF EXTRACT, ALCOHOL, GLYCERIN, AQUA


Chamelia sinensisA teacserje (Chamelia sinensis) sötétzöld, fermentálatlan leveleiből nyerjük a vízoldékony hatóanyagokban (pl. cserzőanyagok, flavonoidok) kiemelkedően gazdag vizes-alkoholos-glicerines zöldteakivonatot.

A zöldteakivonat kozmetikai alkalmazása elsősorban kiemelkedő antioxidáns tulajdonságához kapcsolódik. A kor előrehaladtával ugyanis jelentősen gyengül a bőr saját antioxidáns védelme. A semlegesítetlen szabadgyökök hatására egyre több olyan folyamat aktiválódik, amely többek közt a bőr meglazulásához, rugalmasságának elvesztéséhez, a finomabb-mélyebb ráncok megjelenéséhez, a barrier gyengült védelméhez és bőrszárazsághoz vezet. Ugyanakkor az ultraibolya-sugárzás, a szennyezett levegő, a bőrrel érintkező vagy a táplálékkal elfogyasztott kemikáliák, illetve bomlástermékeik hatására a bőrben olyan káros szabadgyökök keletkezésével járó láncreakciók indulhatnak meg, amelyek felgyorsítják ezeket a természetes mechanizmusokat. A keletkező szabadgyökök egy részét a szervezet saját antioxidáns rendszere képes hatástalanítani, ám gyakori és nagymértékű oxidatív stressz esetén segítségre szorulhat. Külső antioxidánsok alkalmazásával ilyenkor lehetőségünk van ellensúlyozni ezeket a változásokat, lassítani az öregedési folyamatokat. A káros külső környezeti hatások közül – a bőr idő előtti öregedése vonatkozásában - az egyik legjelentősebb faktor az UV-sugárzás. A nem megfelelő védelem vagy a túlzásba vitt napozás a bőr gyulladásához, szárazságához, pigmentfoltok kialakulásához, a rugalmasságért felelős mélyebb bőrrétegek tartós sérüléséhez vezethet, valamint növelheti a különböző daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

Mindezen nem kívánt folyamatok megelőzésére a vizes-glicerines-alkoholos zöldteakivonatot használhatjuk akár az idősödő és érett bőr ápolására szánt anti-aging kozmetikumokban, vagy akár bármely más bőrtípus ápolására szánt kozmetikumban egy antioxidáns alapvédelem biztosítására is.

Kiemelkedő antioxidáns tulajdonsága mellett fenoloid hatóanyagai igazoltan csökkentik az UV-sugárzás okozta gyulladásos folyamatok és pigmentfoltok kialakulásának valószínűségét, ezért a zöldteakivonat napvédő készítményeknek vagy napozás utáni kozmetikumoknak is hatékony komponense lehet.

Bátran használhatjuk a rozáceás bőr ápolására is, hiszen antioxidáns valamint összehúzó, tonizáló tulajdonságai révén csökkentheti az irritációt és bőrpirosodást, a melaninszintézisre gyakorolt hatása révén pedig megelőzheti a gyulladások okozta pigmentfoltok kialakulását.

Ezen jótékony hatásainak és fertőtlenítő, antibakteriális tulajdonságának köszönhetően a zöldteakivonatot eredményesen alkalmazzák a pattanásos, aknés bőr kezelésére szánt kozmetikumokban is. Hatásosságát már egynéhány klinikai vizsgálat is igazolja.

A vizes-alkoholos-glicerines kivonat különösen gazdag a zöldtea cserzőanyagaiban. Ezek az összehúzó, tonizáló hatású komponensek enyhe felületi sérüléseknél segíthetik a sebfelület záródását, ugyanakkor fertőtlenítő és vérzéscsillapító hatásúak, de antioxidáns tulajdonságuk is szerepet játszik a sebgyógyulás kezdeti fázisának támogatásában. Éppen ezért a zöldteakivonat az apróbb felületi sérülések kezelésére szánt készítményeknek is (pl. borotválkozás utáni kozmetikumok) értékes összetevője lehet. Az összehúzó, tonizáló tulajdonságoknak köszönhetően a bőrfelszín simább, egyenletesebb, bársonyos tapintású lesz.


Fizikai jellemzői:
Kellemesen fanyar illatú, sötétbarna folyadék. Alkoholtartalom: 15-20 tömeg%. Glicerintartalom: 12-16 tömeg%.

Hatásai, tulajdonságai:
• antioxidáns, anti-photoaging
• csökkenti a bőrgyulladások, az irritáció és a pigmentfoltok kialakulásának valószínűségét
• összehúzó, adstringens, tonizáló
• fertőtlenítő, antimikrobiális
• sebgyógyító

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• idősödő és érett bőr ápolására
• általános antioxidáns hatású védelem céljából minden bőrtípushoz
• pigmentfoltok kialakulásának megelőzésére
• pattanásos, aknés bőr ápolására
• rozáceás bőr ápolására
• apróbb felületi sérülések kezelésére szánt kozmetikumokba

• anti-aging kozmetikumokba (pl. arckrémek, testápolók, szemkörnyékápolók, szérumok, dekorkozmetikumok)
• napvédőkbe és napozás utáni kozmetikumokba
• BB-krémekbe
• borotválkozás utáni kozmetikumokba
• sebgyógyító készítményekbe

Feldolgozása:
A vizes fázisba foglalható, azzal együtt melegíthető. Szokásos adagolásával a kozmetikumba 0,6-1,2 % glicerint juttatunk, mely a receptbe tervezett glicerin mennyiségéből levonható. Ehhez hasonlóan – a kivonat szokásos mennyiségű adagolásával – a kész kozmetikumba 0,75-1,6 % alkohol is kerül, ez a kis mennyiség viszont érzékeny bőrön tesztelve sem mutatott szárító hatást.

Adagolása:
Szokásos mennyiségű adagolása 5-8 %.


A zöldteakivonat a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.

Cimkék: : Alapanyagok, Kivonatok