logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Zabkivonat

INCI: AVENA SATIVA EXTRACT, ALCOHOL, GLYCERIN, AQUA


zabkivonatA fűfélék családjába tartozó zabnövény (Avena sativa), mint gyógynövény már az ősi Egyiptom idején ismert volt, teák és fürdők formájában alkalmazták elsősorban bőrgyulladások és égések, sebek gyógyítására. Az ókori antikvitás szerzői is elsősorban mint kiváló bőrápolószert, nem pedig mint tápláléknövényt tartották számon. A mai időkben a kolloidális (extrafinom őrlésű) zabliszt kozmetikai felhasználása újra népszerűségnek örvend védő, bőrnyugtató, viszketést és irritációt csillapító valamint tisztító és hidratáló hatásainak köszönhetően. A legújabb kutatások sikerrel azonosították a zabliszt legfontosabb hatóanyagait, amelyek a könnyen feldolgozható, narancsbarna, illatos, vizes-alkoholos-glicerines kivonatban is jelen vannak.
A zabliszt csak a zabnövényre jellemző, különleges polifenol hatóanyagai az avenanthramidok, amelyek kiváló antioxidánsként védik a bőrt a természetes öregedési folyamatokat felgyorsító, gyulladást és irritációt okozó, az egészséges élettani folyamatokat gátló, a fontos szerkezeti elemeket károsító és lebontó oxidatív behatásoktól (pl. túlzott UV-sugárzás, szennyezett levegő, táplálékkal elfogyasztott és külsőleges kemikáliák). Bőrnyugtató tulajdonságúak, hisztamin-antagonista hatásuk révén mérséklik a bőr túlzott immunválaszát és az allergiás reakciók tüneteit, csökkentik az irritációt, a viszketést és a bőrpirosságot, ugyanakkor hatékony gyulladáscsökkentők.
Az avenanthramidokat tartalmazó zabkivonat használatát az érzékeny, gyulladásra (pl. atópiás dermatitisz, ekcéma) hajlamos bőr ápolásában bőrgyógyászok is javasolják barriererősítő és -hidratáló összetevőkkel kombinálva. Jótékony bőrnyugtató, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásait többféle kozmetikumban is kihasználhatjuk, legyen szó akár bőrápoló krémekről, a viszkető fejbőr nyugtatására szánt hajvizekről, pakolásokról vagy akár napvédőkről, napozás utáni kozmetikumokról. Tenzidtartalmú készítmények esetén (pl. tusfürdők, samponok, arclemosók) hatékonyan csökkenti az irritáció valószínűségét.


Fizikai jellemzői: Borostyánszínű, kellemes illatú folyadék. Alkoholtartalom 15-20 tömeg%. Glicerintartalom 12-16 tömeg%.

Hatásai, tulajdonságai:
• gyulladáscsökkentő
• antioxidáns
• bőrnyugtató
• csökkenti az allergiás reakciókat, túlzott immunválaszt (antihisztamin-hatás)

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• érzékeny, gyulladásra, ekcémára hajlamos bőr ápolására
• a finom bababőr ápolására
• érzékeny, viszkető fejbőr ápolására
• tenzidtartalmú kozmetikumokba az esetleges irritáció megelőzésére (pl. tusfürdők, samponok, krémfürdetők, arclemosók)
• napvédőkbe, napozás utáni kozmetikumokba
• arc- és testápoló emulziókba, dekorkozmetikumokba
• hajszeszekbe, hajvizekbe, pakolásokba

Feldolgozása:
A vizes fázisba foglalható, azzal együtt melegíthető. Szokásos adagolásával a kozmetikumba 0,6-1,2 % glicerint juttatunk, mely a receptbe tervezett glicerin mennyiségéből levonható. Ehhez hasonlóan – a kivonat szokásos mennyiségű adagolásával – a kész kozmetikumba 0,75-1,6 % alkohol is kerül, ez a kis mennyiség viszont érzékeny bőrön tesztelve sem mutatott szárító hatást.

Adagolása: 5-8 %


A zabkivonat a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.

Cimkék: : Alapanyagok, Kivonatok