logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Hibiszkuszkivonat

INCI: HIBISCUS SABDARIFFA EXTRACT, ALCOHOL, GLYCERIN, AQUA


hibiszkuszAz ehető vadhibiszkusz, más néven rozella (Hibiscus sabdariffa) a mályvafélék családjába tartozik. Húsos csészelevelét sokféle formában fogyasztják. Frissen szedve készülhet belőle savanyúság, frissítő italok vagy lekvár, szárítva gyógy- és gyümölcstea-keverékek alapanyaga vagy ételek színezőanyaga lehet. A csészelevélből készült vizes-alkoholos-glicerines kivonat a kozmetika területén elsősorban mint hámlasztó-sejtmegújító komponens és anti-aging hatóanyag kerül alkalmazásra.

A hibiszkuszkivonat egyik különlegessége magas gyümölcssav-tartalmában rejlik, hibiszkuszsavban, hidroxi-citromsavban, almasavban és borkősavban gazdag. Ezek az alfa-hidoxi-savakként (AHAs) is emlegetett komponensek már kis koncentrációban is eredményesen csökkentik az elszarusodott hámsejtek közötti kötőerőket, elősegítik a leválásukat, biztonságosan alkalmazható, kíméletes felületi hámlasztó hatásúak. Az elhalt hámsejtek eltávolítása a bőrt természetes módon az epidermiszréteg megújítására serkenti. Ugyanakkor a tejsavhoz és a glicerinhez hasonlóan a gyümölcssavak is nedvességmegkötő tulajdonságúak, vagyis hidratáló hatásúak. A hámsejtek közötti kötések meglazulása mellett a megfelelő hidratáltság ugyancsak elengedhetetlen az egészséges hámlási folyamatok biztosításához, amely természetesen minden bőrtípus ápolásában fontos, de különösen az erősen hámló, a pikkelysömörös, valamint a pattanásra hajlamos, aknés bőrállapotok esetén van kiemelt jelentősége. A hibiszkuszkivonat egyrészt segíti a hámló foltok, plakkok leválását, másrészt – mivel a szőrtüszők gyulladásának hátterében gyakran a le nem vált, elhalt hámsejtek okozta eltömődés áll – csökkenti a gyulladt pattanások, aknék kialakulását és kiújulását.

Az epidermisz regenerálása, megújulásának támogatása különösen az idősödő bőr ápolásában kívánatos, hiszen a kor előrehaladtával az anyagcsere-folyamatok és a hámsejtek osztódásának lassulása miatt a bőr túlzottan elvékonyodik. A gyümölcssavak mellett a hibiszkuszkivonat ugyanakkor antioxidáns tulajdonságú összetevőkben is igen gazdag. Antocián és flavonoid komponensei a természetes növényi színanyagok közé tartoznak. A káros szabad gyökök semlegesítése révén védelmet nyújtanak a bőrt ért külső és belső (lsd. táplálkozás, szennyezett levegő, UV-sugárzás, vegyi anyagok) oxidatív támadásokkal szemben, amelyek többek közt a bőr idő előtti öregedéséhez, gyulladásokhoz, irritációkhoz vezethetnek. Ráadásul a legújabb kutatási eredmények szerint a vizes-glicerines hibiszkuszkivonatok gátolni képesek a bőr megfelelő rugalmasságának kialakításában fontos szerepet játszó elasztinmolekulák lebomlását. Az idő előrehaladtával a bőr elasztintartalma számottevően lecsökken, ami a kollagénszint csökkenésével együtt tónusvesztéshez, ráncok kialakulásához vezet. A hibiszkuszkivonat mint eredményes elasztázgátló és jelentős antioxidáns ellensúlyozhatja ezeket a folyamatokat. Érthető tehát, hogy egyre inkább ígéretes bőrfeszesítő, anti-aging hatóanyagként tartják számon.


Fizikai jellemzői: Kellemes illatú, édes ízű, vörösbarna folyadék. Alkoholtartalom 15-20 tömeg%. Glicerintartalom 12-16 tömeg%.

Hatásai, tulajdonságai:
• kíméletes hámlasztó
• segíti az epidermisz egészséges megújulását, regenerálódását
• jelentős antioxidáns
• nedvességmegkötő, hidratáló
• gátolja az elasztin lebomlását, mérsékli az öregedés okozta tónusvesztést
• anti-aging
• antibakteriális és gombaellenes hatású

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• pattanásra hajlamos, aknés bőr ápolására
• erősen hámló bőr ápolására
• idősödő és érett bőr ápolására
• bőrfeszesítő és anti-aging kozmetikumokba
• hámlasztó maszkokba, zselékbe, krémekbe

Feldolgozása: A vizes fázisba foglalható, azzal együtt melegíthető.
Szokásos adagolásával a kozmetikumba 0,24-0,8 % glicerint juttatunk, ez a receptbe tervezett glicerin mennyiségéből leszámítható. Hasonlóan, a szokásos mennyiségű kivonat alkalmazásával a kész kozmetikumba 0,3-1 % alkohol kerül, ez a kis mennyiség viszont érzékeny bőrön tesztelve sem mutatott szárító hatást.
Az emulziókat (krémek, fluidok stb.) enyhén rózsaszínűre színezi, a szín árnyalatát és intenzitását a kozmetikum pH-ja jelentősen befolyásolhatja.

Adagolása: 2-5 %


A hibiszkuszkivonat a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.

Cimkék: : Alapanyagok, Kivonatok