logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Kerti kakukkfűkivonat

INCI: THYMUS VULGARIS (THYME) FLOWER/LEAF EXTRACT, GLYCERIN, ALCOHOL, AQUA


Thymus vulgaris

A kakukkfű hazánkban is honos gyógy- és fűszernövény. Mezei változata (T. serphyllum) mellett jól ismert a hatóanyagokban gazdagabb, termesztett kerti kakukkfű (T. vulgaris), mely a kozmetikumkészítésben is elismert jótékony hatásait illóolajának és a vizes-alkoholos kivonatokban megjelenő fenolos vegyületeinek együttesen köszönheti.

Erőteljes fertőtlenítő, valamint gyulladáscsökkentő hatása révén a kakukkfű hatékony összetevője lehet minden olyan receptúrának, amelyben az antibakteriális vagy gombaellenes tulajdonságok fontos szerepet játszanak. A zsíros, aknéra hajlamos bőr fertőtlenítése által segít megelőzni a pattanások kialakulását és mérsékli a gyulladást. A fejbőrön található Malassezia furfur szaporodását gátolva enyhíti az irritáció okozta korpás leválást, de gombaellenes hatása érvényesülhet lábápolási kozmetikumokban (pl. krémek, permetek) is. Antibakteriális hatása révén aromás alkotója lehet szájápolási kozmetikumoknak (pl. szájvizeknek, fogkrémeknek, ecsetelőknek), szerepe lehet a fogszuvasodás és a fogínybántalmak megelőzésében, enyhítheti az érzékeny, vérzésre hajlamos fogíny gyulladását. Fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását ugyanakkor sebgyógyító krémekben is kihasználhatjuk.

Mint a legtöbb illóolajban gazdag növény, a kakukkfű is figyelemre méltó antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik. Kivonatai ennek megfelelően a szervezet saját antioxidáns rendszerét erősítve segítenek a bőrt ért, az öregedési folyamatokat gyorsító káros külső hatások kivédésében.


Fizikai jellemzői: Zöldes-barnás színű, aromás illatú, tiszta folyadék.

Hatásai, tulajdonságai:
• kiváló fertőtlenítő (baktérium- és gombaellenes)
• gyulladáscsökkentő
• antioxidáns

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• zsíros vagy pattanásra, aknéra hajlamos bőr ápolására
• idősödő vagy érett bőr ápolására, anti-aging kozmetikumokba
• zsírosodásra vagy zsíros korpára hajlamos haj ápolására
• lábápoló kozmetikumokba (pl. fertőtlenítő, dezodoráló készítményekbe)
• szájhigiénés kozmetikumokba (pl. szájvizekbe, fogkrémekbe)
• sebgyógyító készítményekbe

Feldolgozása: A vizes fázisba foglalható, azzal együtt melegíthető.
Szokásos adagolásával a kozmetikumba 0,6-1,2 % glicerint juttatunk, ez a receptbe tervezett glicerin mennyiségéből leszámítható. Hasonlóan, a szokásos mennyiségű kivonat alkalmazásával a kész kozmetikumba 0,75-1,6 % alkohol kerül, ez a kis mennyiség viszont érzékeny bőrön tesztelve sem mutatott szárító hatást.

Adagolása: 5-8 %


A kerti kakukkfűkivonat a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.

Cimkék: : Alapanyagok, Kivonatok