logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Gyógynövénypárlatok

gyogynovenyparlatokA natúrkozmetikumok vízfázisát gyógynövényekből készült párlattal is helyettesíthetjük, plusz hatóanyagokkal gazdagítva ezzel készítményeinket. Ezek az illatos párlatok némi alkohollal vegyítve önállóan is alkalmazhatók arcvízként. 

A hidrolátumok, más néven virágvizek, az illóolajtartalmú növényi részek (virágok, leveles hajtások, kérgek) vízgőzdesztillálásakor visszamaradó vizes kivonatok. Előállításuk módjától függően részben vagy egészében tartalmazzák a növény illóolaját, valamint vízoldékony és egyben illékony hatóanyagait. A virágvizekben a gyógynövény tulajdonságai tükröződnek. Aromaterápiás hatásait gazdagítják az értékes vízoldékony komponensek, melyek – szemben a frissen készítendő és gyorsan romló vizes kivonatokkal (teák, főzetek) – a hidrolátumokban hosszabb eltarthatóságot nyernek, illetve (pl. testpermetek, borogatások formájában) azonnal felhasználhatók. Mivel az illóolajtartalom önmagában nem mindig elegendő a vizes oldat tartósítására, a friss desztillátumokat a gyógyszerkönyvek előírásainak megfelelően 15-20 % alkohollal keverik, vagy a natúrkozmetikumok készítéséhez engedélyezett tartósítószerekkel konzerválják.

Optimális esetben a gyógynövényeket magunk termesztjük kertünkben vagy balkonládánkban, illetve gyűjtjük be megbízható helyről. A helyben termesztett ill. gyűjtött és frissen feldolgozott gyógynövények hatása ill. "eszmei értéke" is nagyobb, mint a szárított, vásárolt füveké, de ha nincs lehetőségünk saját növény nevelésére vagy gyűjtésére, akkor bátran "gyűjtsünk" megbízható gyógynövényszaküzletekben, és itt is részesítsük előnyben az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó vagy vadon begyűjtött árut.

A gyógynövénypárlatok otthon is elkészíthetők, de készen is kaphatók.

 


Gyógynövénypárlatok a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.