logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Olajos kivonatok saját kezűleg

Az olajos kivonatban a gyógynövények zsírban oldódó hatóanyagait oldhatjuk ki. Ezt a gyógynövényes olajat felhasználhatjuk önmagában bedörzsölésre, készíthetünk belőle különféle balzsamokat, illetve gazdagíthatjuk vele az emulziók zsírfázisát.

Mire lesz szükség az elkészítéshez:

 • frissen gyűjtött és feldolgozott gyógynövény vagy szárított áru
 • jól záródó, tisztára mosott, száraz befőttesüveg
 • nem túl könnyen avasodó növényi olaj (pl. szezám, olíva, jojoba)
 • steril gézlapok
 • a kivonat leszűréshez való, tiszta, sűrű szövésű, nem szöszölő szövet, legjobb a papír filter
 • jól záródó barna gyógyszertári üveg
 • címke

Így készül:

 • A megfelelő időben és helyen begyűjtött növényt szabadítsunk meg minden beteg, koszos, állatrágta vagy állatpiszkolta résztől, rajtmaradt bogárkáktól, nem a droghoz tartozó növényi részektől.
 • Olajos kivonat készítésekor fontos, hogy a frissen szedett növényeket egy napig szikkasszuk, hogy ne legyen olyan nagy a víztartalmuk, mert ettől könnyen megpenészedhet a készülő kivonat.
 • A drogot, azaz a hatóanyagot tartalmazó növényi részt aprítsuk fel. Ez egyrészt azért szükséges, hogy minél több férjen az üvegbe, másrészt a sejtfalak felszakadása megkönnyíti a hatóanyagok kioldódását.
 • A jól záródó, tiszta, száraz üvegbe tegyük bele az így előkészített gyógynövényt, korábban gyűjtött és szárított növényt vagy esetleg a kereskedelemben (gyógyszertárban, fitotékában, drogériában) vásárolt szárított árut és öntsük fel avasodásra kevésbé hajlamos olajjal úgy, hogy teljesen ellepje a növényeket. A leggyakrabban használt olajok: jojobaolaj, olívaolaj, szezámolaj, mandulaolaj. A kereskedelemben kapható olajos kivonatokat sokszor finomított olajokkal készítik a hosszabb eltarthatóság miatt, de otthon érdemesebb a hidegen sajtolt olajokhoz nyúlni. Vegyük figyelembe, hogy az elkészült olajat mire szeretnénk használni; ha arckrémünkbe nem szeretnénk zsírosabb, nehezebb olajat tenni, akkor pl. ne olívaolajat válasszunk a kivonathoz.
 • Az üveget jól zárjuk le, hogy az olajat minél kevesebb levegő érje és így ne avasodjon meg gyorsan, majd állítsuk meleg, világos helyre. Mivel olajos kivonatot általában nyáron készítünk, amikor a friss növények rendelkezésre állnak, az ideális, ha a balkonra, kertbe állítjuk az üveget félárnyékos, meleg helyre. Vigyázat, ez nem azt jelenti, hogy a tűző napon kell álljon az üveg, hiszen így az olaj károsodik. Meg kell találni az egyensúlyt és a kompromisszumot a kivonatolás hőfoka és ideje között, így a sok helyen javasolt tűzhelyes megoldást sem javaslom, mert hiába készül el a kivonat hamar, ha közben az olaj minősége drasztikusan romlik. Az üveget úgy kell elhelyezni a szabadban, hogy állat, vagy a szél ne boríthassa fel.
 • A tetőt az első néhány napban le kell csavarni, és megnézni, hogy nem gyűlt-e össze pára a belső felületén (friss gyógynövények esetén). Mindaddig le kell törölni a tetőben összegyűlt párát egy tiszta gézlappal, amíg csak egy csepp is van, hogy elkerüljük az olajos kivonat megpenészedését. Ha letöröltük a párát, zárjuk vissza a fedelet és jól rázzuk össze a kivonatot. Vigyázzunk, hogy a művelet után is olaj fedjen minden növényi részt.
 • Minden nap, akár többször is rázogassuk az olajat, majd két hét elteltével szűrjük le – úgy, hogy a növényekben lévő olajat is kipréseljük - nagyon sűrű szövésű, nem szöszölő anyagon, vagy papírfilteren. Akkor jó, ha nem marad benne növényi rész.
 • A leszűrt olajat öntsük barna gyógyszertári üvegbe és jól zárjuk le.
 • Készítsük el a címkét: kerüljön rá a növény neve, a gyűjtés éve, a készítés ideje, az olaj fajtája.
 • Az olajos kivonatot érdemes pár hónapon belül (3-4) felhasználni. Ökölszabály nincs, hiszen az eltarthatósági idő függ az olaj fajtájától, az elkészítés módjától és az olaj eredeti eltarthatósági idejétől. Ezért ne válasszunk olyan olajat a kivonatoláshoz, amelynek már közel van a lejárata. Felhasználás előtt mindig szimatoljuk meg az olajat, hogy nem avas-e. Ezt legjobban kiskanálra cseppentve tehetjük meg, az üveg ugyanis gyakran csal: a kupakban és az üveg menetén maradt olaj hamarabb avas lesz, mint az üvegben lévő anyag. Érdemes több, kisebb adag olajat készíteni, és hamar felhasználni. Adhatunk 0,2-0,5 % kevert E vitamint az elkészült olajhoz, hogy gátoljuk az oxidációs folyamatokat és ezzel késleltessük az olaj avasodását. A tiszta alfa- vagy dl-alfa-tokoferol kevésbé alkalmas az olajok avasodásának késleltetésére, mint a kevert izomerű E-vitamin, viszont a bőr az előbbit képes hasznosítani.