logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Inkamogyoró-olaj (Sacha inchi)

INCI: PLUKENETIA VOLUBILIS (INCA PEANUT) OIL


sacha inchi olaj bio

Az inkamogyoró (Plukenetia volubilis) az amazóniai őserdőben honos cserje. A perui őslakosok az inkák idejétől kezdve évszázadok óta termesztik csont- és izomfájdalmakat csillapító hatása miatt, liszttel kevert őrleményét kozmetikumként használják. A magok hidegen sajtolásával nyert inkamogyoró-olaj (más néven sacha inchi) különleges összetételű, sokoldalúan felhasználható kozmetikai összetevő. Gazdag telítetlen esszenciális ά-linolénsavban (ω-9,6,3) és linolsavban (ω-9,6), E-vitaminban és fitoszterolokban.

Fő komponense, a háromszorosan telítetlen ά-linolénsav, a hámsejtek membránszerkezetének fellazítása révén javítja a sejtanyagcserét, ezáltal segíti a sejtmegújító, regeneráló folyamatok működését. Az inkamogyoró-olaj a vadrózsaolajhoz hasonlóan az idősödő és érett bőr ápolására szánt kozmetikumok értékes, ámde ritka összetevője, amely a bőrhibák, hegek kezelésére is megoldást nyújthat.

Ugyanakkor linolsavkomponense a ceramidmolekulák alkotója, a bőrrokon szerkezetű fitoszterolokkal együtt a bőr védő barrierrétegének stabilizálásában játszik fontos szerepet. Ily módon megerősíti és regenerálja a védő barrierréteget, ezáltal mérsékli a párolgás általi vízvesztést, hidratáló hatású. Mindezek mellett linolsavtartalmának egy részét a bőr enzimei gyulladáscsökkentő anyagokká alakítják, így az inkamogyoró-olaj (önállóan vagy γ-linolénsavtartalmú olajokkal kombinálva) különösen alkalmas a neurodermitiszes, gyulladásra, ekcémára hajlamos bőr ápolására. Gyorsan, könnyen és mélyen szívódik fel, nem hagy zsíros utóérzetet, nem tömíti el a pórusokat. A zsíros és száraz bőr ápolására szánt készítményekben egyaránt használható.

Bár a többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok általában oxidációra hajlamosak, az inkamogyoró-olajat magas antioxidáns E-vitamintartalma (δ- és γ-tocopherol) stabilizálja, kielégítő eltarthatóságot biztosít. Az olaj mégis fényérzékenyítő tulajdonságú. Alkalmazását kerüljük a fénynek kitett bőrfelületen, elsősorban esti-éjszakai készítményekben használjuk.


Fizikai jellemzői: Zöldessárga, jellegzetesen friss növényi illatú olaj. Jódszám: 190-200. Szappanszám: 185-200.

Főbb összetevői: 45% ά-linolénsav, 35% linolsav, 10% olajsav, 4% palmitinsav, 3% sztearinsav, közelítőleg 200mg/100g E-vitamin (δ- és γ-tocopherol), A-vitamin, fitoszterolok

Hatásai, tulajdonságai:
• javítja a sejtanyagcserét, regeneráló, sejtmegújító
• erősíti a bőr védő barrierrétegét
• hidratál, növeli a bőr mélyebb rétegeinek víztartalmát
• bőrpuhító, emolliens
• enyhén gyulladáscsökkentő
• gyorsan, mélyen szívódik fel, nem tömíti el a pórusokat

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• idősödő és érett bőr ápolására
• száraz, hámló, viszkető bőr ápolására
• érzékeny, gyulladásra, ekcémára hajlamos bőr ápolására
• pirosodásra, rozáceára hajlamos bőr ápolására
• zsíros, pattanásra hajlamos, aknés bőr ápolására

• arc- és testápoló emulziókba (pl. krémek, tejek, balzsamok, fluidok, arctisztítók, sminklemosók)
• oleogélekbe
• olajkeverékekbe (pl. arcolajok, masszázsolajok)
• anti-aging kozmetikumokba (pl. szérumok, szemkörnyékápolók, arcolajok, pakolások, arcmaszkok)
• májfoltok, hegek, sebhelyek kezelésére szánt kozmetikumokba

Adagolása és feldolgozása: Intenzív hatása miatt az ajánlott koncentráció a zsírfázis 5-10%-a. Hőérzékeny, lehetőség szerint a már felmelegített zsírfázishoz adjuk, vagy utólag a langymelegre hűlt készítménybe keverjük (vigyázat, ezt nem minden emulgens teszi lehetővé!).

Helyettesíthetősége: Hasonló zsírsavösszetétele miatt helyettesíthetjük vadrózsaolajjal, amely ugyan alacsonyabb ά-linolénsav-tartalommal bír, viszont különleges összetevője a bőrfeszesítő, rugalmasságfokozó transzretinsav.

Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A védő barrierréteg erősítése és a vízmegtartó képesség fokozása érdekében a száraz, hámló, gyulladásra hajlamos bőrre szánt készítményekben az inkamogyoró-olajat keverhetjük argán-, szőlőmag-, körömvirág-, avokádó-, makadámiadió- vagy szezám-alapolajokkal. A bőr teljes zsírsavszükségletének pótlására a szőlőmag- és a körömvirág-alapolajokat kombináljuk mandula-, sárgabarackmag- vagy szilvamagolajjal. Anti-aging kozmetikumok alapolajául válasszunk argán-, avokádó-, makadámiadió- vagy körömvirágolajat, amit az inkamogyoró-olaj mellett kevés gránátalmamag-olajjal egészíthetünk ki.


Az inkamogyoró-olaj a Cosmio webáruházban.