logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Szilvamagolaj

 INCI: PRUNUS DOMESTICA (PLUM) SEED OIL


szilvamagolaj bio

A nemes szilva (Prunus domestica) magjainak kíméletes préselésével, sajtolásával nyerjük a különlegesen aromás, finoman marcipános illatú, ritka szilvamagolajat. Meghatározó komponensei a telítetlen zsírsavak közé tartozó ω-9 olajsav és az esszenciális ω-9,6 linolsav. Összetételében és tulajdonságaiban a mandulaolajjal és a sárgabarckmag-olajjal rokon, de magasabb linolsav- és E-vitamin-tartalom jellemzi. A domináns γ-tocopherol mellett bőraktív antioxidáns ά-tocopherol tartalma is említésre méltó.

A szilvamagolaj könnyen és mélyen szívódik fel, de nem túlzottan gyorsan, ezért a bőrfelületen jól oszlatható el, kiváló masszázsolaj lehet. Emulziós krémekben tartósan kellemesen táplált és hidratált bőrérzetet biztosít. Ideális vivőolaj zsíroldékony hatóanyagok számára, mivel magas olajsavtartalmának köszönhetően fokozza azok penetrációját a mélyebb bőrrétegek felé.

Számottevő komponense, a linolsav, az ún. esszenciális zsírsavak csoportjába tartozik. Szintézisére a szervezet önállóan nem képes, viszont jelenléte elengedhetetlen a bőr egészséges működéséhez. A ceramid-1-molekulák alkotója, a bőrrokon szerkezetű fitoszterolokkal együtt a bőr védő barrierrétegének stabilizálásában játszik fontos szerepet. A szilvamagolaj ily módon megerősíti és regenerálja a védő barrierréteget, ezáltal mérsékli a párolgás általi vízvesztést, növeli a mélyebb rétegek víztartalmát, hidratáló tulajdonságú. Hatására a bőr teltebbé, puhábbá, rugalmasabbá válik.

Alacsonyabb sztearinsav- és palmitinsav-tartalmánál fogva a sárgabarckmag-olajhoz hasonlóan könnyebb konzisztenciájú, jól beszívódó, kevéssé zsírozó krémeket készíthetünk vele. Használatából minden bőrtípus, különösen a száraz, vízhiányos bőr profitál.

A szilvamagolaj E-vitamintartalmát a γ-tocopherol dominálja, ami a telítetlen zsírsavak jelenléte ellenére az olajnak relatív oxidációs stabilitást, a mandulaolajéhoz hasonló eltarthatóságot biztosít. Magas olajsav- és linolsavtartalma miatt a szilvamagolaj mégis enyhén fényérzékenyítő tulajdonságú. Stabil olajokkal (jojobaolaj, szkvalén, kozmetikai olaj) és vajakkal (kakóvaj, sheavaj, kókuszvaj) kombinálva bátran használhatjuk mindennapi kozmetikumokban, de alkalmazása napvédő készítményekben nem ajánlott.


Fizikai jellemzői: Halványsárga, finom, marcipán illatú olaj.

Főbb összetevői: 60-80% olajsav, 15-25% linolsav, 5% palmitinsav, 1-2% sztearinsav, közelítőleg 80mg/100g E-vitamin (γ-tocopherol, ά-tocopherol), fitoszterolok (β-szitoszterol) aromás illatanyagok

Hatásai, tulajdonságai:
• regenerálja és erősíti a bőr védő barrierrétegét
• növeli a bőr mélyebb rétegeinek víztartalmát, hidratáló hatású
• bőrpuhító, emolliens
• fokozza a zsíroldékony hatóanyagok penetrációját
• jól eloszlatható, mélyen felszívódó, tápláló hatása közepesen hosszan tartó
• nem komedogén
• különleges, marcipános illata a kész kozmetikumokban is érezhető

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• minden bőrtípus ápolására
• kiemelten a száraz, vízhiányos, érzékeny bőr ápolására

• alapolajnak arc- és testápoló emulziókba (pl. krémek, tejek, kenőcsök, balzsamok, fluidok, arctisztítók, sminklemosók)
• zsíroldékony hatóanyagok vivőolajának (pl. krémekbe, szérumokba, oleogélekbe)
• olajkeverékekbe (pl. masszázsolajok, fürdőolajok)
• hajápolási készítményekbe (pl. hajolajok, hajvégápolók)
• illatos fürdővajakba, testvajakba
• anti-aging kozmetikumokba

Feldolgozása: Nem hőérzékeny, a zsírfázissal együtt melegíthető.

Helyettesíthetősége: Hasonló zsírsavösszetétele miatt helyettesíthetjük mandula- vagy sárgabarackmag-olajjal.

Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A bőr teljes zsírsavszükségletének kielégítésére, a száraz, vízhiányos, illetve sérült bőr ápolására szánt kozmetikumokban kombinálhatjuk linolsavban gazdagabb olajokkal, úgymint szőlőmagolajjal, kevés ligetszépeolajjal, argánolajjal, körömvirág- vagy kamillaolajjal, valamint keverhetjük palmitoleinsav-tartalmú avokádó- vagy makadámiadió-olajjal. Anti-aging kozmetikumokban kis koncentrációban, hatóanyagolajként ideális kiegészítője a vadrózsa-, az inkamogyoró- vagy a gránátalmamag-olaj. Alapolajul választhatunk mellé körömvirágolajat, argán- vagy szezámolajat önállóan vagy szőlőmagolajjal kiegészítve.


A szilvamagolaj a Cosmio natúrkozmetikai szakáruházban.