logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Babérolaj

 INCI: LAURUS NOBILIS FRUIT OIL


BaberbogyoA melegkedvelő nemes babér (Laurus nobilis) a mediterrán vidékeken honos, kis fává növő örökzöld cserje, melynek illatos levele közismert fűszer, a belőle font koszorú évezredek óta a dicsőség és győzelem jelképe. A babérnövényből többféle kivonat is készül, melyek elnevezése gyakran nem egyértelműsíti a kivonat jellegét, egyaránt babérolajként hivatkoznak a levélből vízgőzdesztillációval előállított illóolajra, a levelek olajos macerátumára és a termésekből nyert zsírosolajra is.

A terméshús zsírosolaját hagyományos módon főzéssel állítják elő. Az előkészített bogyókat hosszabb ideig forralják, majd összetörik, a víz tetején összegyűlő olajat elválasztják a vizes fázistól, végül egyszerű szűrési lépésekkel tisztítják.

A babérolaj – az olívaolaj mellett – a híres aleppói szappan második legfontosabb összetevője. Az egyes szappanműhelyek receptjeiben aránya változó, általában 2-40 % között mozog. Nagy arányban tartalmaz palmitinsavat és laurinsavat, ezért a vele készült szappanoknak a tiszta olívaszappanhoz képest nagyobb szilárdságot, jobb habzást és tisztítóképességet biztosít, ugyanakkor olajsav- és linolsavtartalmának köszönhetően nem szárítja a bőrt. A friss szappanoknak élénkzöld színt kölcsönöz, amely idővel sajnos megfakul. Antioxidánsok hozzáadásával a színállandóság növelhető. Az antioxidánsok jelenléte nem csak a színanyagok stabilitását növeli, hanem a szappanok eltarthatóságát is javítja, mivel késleltetni képesek a levegő oxigénje okozta avasodást. Kiválasztásuknál ügyeljünk arra, hogy csak a lúgos közegben is stabil vegyületek lesznek hatékonyak (az E- és a C-vitamin lúgos közegben bomlásra hajlamos). Szappankészítésnél antioxidáns tulajdonságúak a karotinoid- és flavonoidtartalmú növényi kivonatok, a rozmaringlevél kivonatok (pl. ROE = rosmary oleoresin). Kiemelendők a tejtermékek, különösen a tejsavban gazdag joghurt, mivel a tejsavból lúgos közegben erőteljes antioxidáns hatással bíró nátrium-laktát (a tejsav nátriumsója) keletkezik.

A babérolaj a levelekhez hasonlóan tartalmaz körülbelül 2-3 % illóolajat, melynek fő komponense a fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító 1,8-cineol (eukaliptol). További különleges összetevői a szeszkviterpén laktonok (kosztunolid, dehidrokosztuszlakton), amelyek szintén gyulladáscsökkentő és antiszeptikus (baktérium-, gomba- és vírusellenes) hatásúak. Ezek a tulajdonságok alátámasztják az olaj ismert népgyógyászati felhasználásait, a szappankészítés mellett többek közt reumatikus fájdalmak enyhítésére, sebgyógyításra és hajápolási készítményekben használják. Mivel a korpásodás egyik fajtáját egy gombafertőzésre vezetik vissza, a másik fő tényező pedig az irritáció és a gyulladás, mely ellen a szeszkviterpén laktonok hatásosak lehetnek, ezért a babérolajnak a korpásodás elleni készítményekben való használata is indokolt lehet.


Fizikai jellemzői: Sötétzöld színű, jellemző illatú, könnyen lágyuló, vajszerű anyag, amely enyhe melegítés hatására, 30-40°C között önthető olajjá olvad.

Főbb összetevői: olajsav, palmitinsav, linolsav, laurinsav, szeszkviterpén laktonok, illóolaj

Hatásai, tulajdonságai:
• fertőtlenítő (antibakteriális, gombaellenes)
• népgyógyászati tapasztalatok szerint enyhíti a reumatikus fájdalmakat
• népgyógyászati tapasztalatok szerint erősíti a hajszálakat és a korpásodás ellen is hatékony

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• szappankészítéshez
• fertőtlenítő hatású lábápolási készítményekbe
• korpásodás elleni samponokba
• hajerősítő samponokba
• bedörzsölő olajkeverékekbe

Adagolása, feldolgozása: Nem hőérzékeny. Szappankészítésnél szokásos adagolása max. 50 %.

Ellenjavallat: Egyéni érzékenység esetén allergiás reakciókat válthat ki.

Helyettesíthetősége: Sajátos összetételű, nem helyettesíthető olaj