logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Pálmazsír

INCI: PALM (ELAEIS GUINEENSIS) OIL


PálmazsírAz olajpálma elnevezés botanikailag két fajt foglal magába, az Afrika trópusi vidékein élő Elaeis guineensis és a Dél-Amerikában elterjedt Elaeis oleifera tartozik hozzá. Az olajpálma az egyik leggazdaságosabban termeszthető olajtermő növény. Terméshúsából és magjaiból egyaránt nagy arányban (40-50%) nyerhető ki zsírosolaj.

Gazdaságossága és a pálmaolajok széles körű felhasználása (hőstabil élelmiszerolaj, bioüzemanyag, kedvelt szappanalapanyag, a bolti kozmetikumok igen nagy százalékában megtalálható) miatt rohamosan nő a pálmaültetvények által a trópusokon elfoglalt terület. Az ültetvényeknek azonban sokszor az addig érintetlen, nagy fajgazdagságú, védett állatoknak (pl. orángutánok) is otthon nyújtó esőerdők irtásával adnak helyet, ez a jelenség pedig komoly környezetvédelmi kérdéseket vet fel. A tudatos kozmetikumkészítők és vásárlók, valamint a környezetvédő civilszervezetek körében sokáig a pálmaolaj-felhasználás teljes elutasítása fogalmazódott meg mint egyetlen válaszlehetőség, pedig az etikus és fenntartható pálmaolaj-termelés ugyanúgy megoldást jelent. Ennek népszerűsítésére és ellenőrzésére hozták létre 2004-ben a Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) elnevezésű szervezetet, amelynek többek közt minőségbiztosító funkciója is van. Az RSPO-tanúsítvány garantálja, hogy a pálmazsír előállításához nem kerülnek újabb erdőterületek kivágásra, valamint biztosítják az ültetvényen dolgozó munkások és a környező lakosság alapvető jogait. RSPO-pálmazsírt vásárolva nyugodt lelkiismerettel használhatjuk ki kedvező tulajdonságait, ugyanakkor közvetett módon támogatjuk a termőterületeken élő és dolgozó elszegényedett lakosságot, akik számára az ültetvények jelentik az egyetlen megélhetési forrást.

A terméshúsból nyert pálmazsír (pálmaolaj) és a magból előállított pálmamagolaj eltérő zsírsavösszetétellel, és ebből fakadóan különböző tulajdonságokkal rendelkezik. Míg a pálmamagolaj magas laurinsav- és mirinsztinsav-tartalmával leginkább a kókuszolajra hasonlít, addig a karotinoidok jelenléte miatt narancsvöröses színű pálmazsírt magas palmitinsav- és olajsavtartalom jellemzi. A pálmazsír tehát nem a pálmamagolaj hidrogénezett változata, szobahőmérsékleten szilárd állagát a hosszú szénláncú, telített palmitinsav természetesen magas arányának köszönheti.

A pálmazsírt mind étkezési mind kozmetikai célra általában finomított formában használják, mivel erőteljes színe és illata zavaró lenne. A finomított pálmazsír kedvelt szappankészítő alapanyag. A vele készült szappanokat szilárdítja, megfelelő keménységet biztosít, hosszan tartó szappanok készülhetnek vele. Önmagában is megfelelően tisztít, de – ellentétben a pálmamagolajjal – nem ad erőteljes, buborékos habot. Fehér színének köszönhetően jól színezhető.


Fizikai jellemzői: Fehér színű, semleges illatú, szobahőmérsékleten vajszerű anyag. Érintésre, melegítés hatására könnyen olvad. Olvadáspont 33-42°C között.

Főbb összetevői: 40-50% palmitinsav, 35-45% olajsav, 5-15% linolsav, 2-5% sztearinsav

Hatásai, tulajdonságai:
• szilárdítja a vele készült szappanokat
• krémes, stabil habot ad
• növeli a szappanok vízállóságát
• könnyen színezhető szappanalapot biztosít

Ajánlott felhasználása, készítmények:
szappankészítéshez

Feldolgozása: Hőre nem érzékeny.


A pálmazsír a Cosmio natúrkozmetikai szakáruházban.