logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Pálmamagolaj

INCI: PALM (ELAEIS GUINEENSIS) KERNEL OIL


Asszonyok pálmamagot szortíroznak

Pálmafák Elefántcsontparton

Ma már csak egyetlen hely van a világon, ahol vadon termő olajpálmák nőnek, Elefántcsontpart nyugati oldala. Ezen a vidéken őshonosak a nemesítetlen „Dura”-pálmák, amelyek vadgyűjtésből származó termése adja a kínálatunkban egyedülálló pálmamagolajat.

A környéken élő őslakosok fő jövedelme az olajpálmák (Elaeis guineensis) termésének gyűjtése és hagyományos feldolgozása. A terméshúsból nyert vörös színű pálmazsír étkezési célt szolgál, az étkezési szemponból mellékterméknek számító pálmamagból pedig értékes kozmetikai olajat állítanak elő. A magból préseléssel nyert, majd fizikai módszerrel finomított zsírosolaj a pálmazsírtól eltérően fehér vagy halványbézs színű, enyhe illatú, a hőmérséklettől függően folyékony vagy vajállagú.

Pálma termése

A vadgyűjtésből származó, bio minőségű pálmamagolaj összetételét és felhasználását tekintve a nyers kókuszolaj fenntartható és enyhe illatú alternatívájának tekinthető. Tápláló, bőrpuhító, visszazsírozó összetevő gyors, de felületes felszívódással. Finom védőbevonatot képez a bőrön, nem hagy maga után zsíros utóérzetet, ugyanakkor nagyobb mennyiségben alkalmazva eltömítheti a pórusokat és enyhén komedogén lehet. Bevonó tulajdonságának köszönhetően hozzájárul a nedvesség bőrben tartásához és az irritáló anyagok kizárásához, ráadásul a bőrfelületen megolvadva, mivel a folyamat hőelvonással jár, kellemesen hűsítő, bőrnyugtató hatású. Ezen tulajdonságaiból elsősorban a száraz, vízhiányos és irritált, viszkető bőr profitál. Hajápoló készítményekben alkalmazva táplálja a hajszálakat, fényt és csillogást biztosít a hajnak, ugyanakkor táplálja és nyugtatja a száraz, irritált, viszkető fejbőrt.

Pálmamagok válogatása

A kókuszolajhoz hasonlóan javítja a vele készült kozmetikumok terülését és felszívódását. Ajakápolók, rúzsok, masszázstömbök, testvajak, dezodorstiftek alkotóelemeként a bőrrel érintkezve optimális, gyors olvadást biztosít. Laurinsav, kaprinsav és kaprilsav komponensei pH=8 alatt gátolják az izzadság lebontásáért, és ezáltal a kellemetlen szagok kialakulásáért felelős baktériumok szaporodását, így dezodorok ideális összetevője lehet.

A pálmamagolaj oxidációstabil alapolaj, nehezen avasodik, jól eltartható, nem fényérzékenyítő, így napvédő készítményekben is bátran alkalmazható. Semleges illatának és magas oxidációs stabilitásának köszönhetően aromaterápiás hordozó- vagy masszázsolaj is lehet.

Az őslakosok a feldolgozott pálmamagolaj egy részéből szappant főznek eladási céllal. A pálmamagolaj tartást és keménységet ad a szappanoknak, ugyanakkor erőteljes buborékos habzást és tisztítást biztosít, ezért a kókuszolajhoz hasonlóan szappanokban nagyobb arányban alkalmazva jelentősen száríthatja a bőrt.


Pálmamagok válogatása

Fizikai jellemzői: Enyhe illatú, fehér vagy halványbézs színű, hőmérséklettől függően olaj- vagy zsírállagú anyag, amely a bőrrel érintkezve könnyen olvad. Olvadáspont-tartomány: 26-30 ºC.

Főbb összetevői: 40-55 % laurinsav, 13-18 % mirisztinsav, 12-19 % olajsav, 6-11 % palmitinsav, 2-6 % kaprilsav, 2-6 % kaprinsav

Hatásai, tulajdonságai:
• tápláló, visszazsírozó, bőrpuhító, emolliens
• nyugtatja az irritált bőrt és fejbőrt
• hajápoló készítményekben fényt és csillogást ad a hajnak
• gátolja az izzadságszag kialakulásáért felelős baktériumok szaporodását
• javítja a vele készült kozmetikumok terülését és felszívódását
• felszívódása gyors, de felületes
• eltömítheti a pórusokat, enyhén komedogén

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• normál bőr ápolására
• száraz, viszkető, irritált bőr ápolására

• arc- és testápoló emulziók olaj komponensének (pl. krémek, tejek, kenőcsök, balzsamok, fluidok)
• masszázsolajnak
• masszázstömbökbe, ajakápolókba, rúzsokba az optimális olvadás biztosítására
• dezodorokba (pl. deo-stiftek, golyós és krém dezodorok)
• napvédő készítmények olaj komponensének (visszazsírozó hatás, oxidációs stabilitás fokozása)
• hajápoló készítményekbe
• aromaterápiás hordozóolajnak
• szappankészítéshez

Feldolgozása: Nem hőérzékeny, a zsírfázissal együtt melegíthető.

Helyettesíthetősége: Kókuszolajjal.

Hatásait kiegészítő olajkombinációk: Arc- és testápoló emulziókban a bőr teljes zsírsavszükségletének biztosítására kombináljuk olajsav és linolsav tartalmú olajokkal. A száraz, irritált bőr ápolására többek közt keverhetjük argán- vagy szezámolajjal, avokádó- vagy makadámia dió olajjal, mandulaolajjal, szőlőmagolajjal, kevés ligetszépe olajjal. Hajápolási készítményekben választhatunk tápláló és hidratáló alapolajul mandulaolajat, szezámolajat vagy makadámia dió olajat. Különösen száraz haj és száraz, irritált fejbőr ápolására a receptúrát kiegészíthetjük körömvirág- vagy kamillaolajjal, avokádóolajjal. Ugyanakkor a hozzáadott ricinusolaj növeli a haj puhaságát, selymességét.

Asszonyok pálmamagot szortíroznak


A pálmamagolaj a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.