logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Sáfrányos szeklicemagolaj

 INCI: CARTHAMUS TINCTORIUS (SAFFLOWER) SEED OIL


safranyos szeklice mag olaj bio 1

A sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius), vagy más néven kerti pórsáfrány világszerte sokfelé termesztett, hazánkban is régóta ismert gyógynövény. Nem tévesztendő össze az igazi vagy jóféle sáfránnyal (Crocus sativus), melynek vörös bibéje igen értékes fűszerként ismert. A sáfrányos szeklice virágai kezdetben sárga vagy narancssárga színűek, elvirágzáskor lángvörössé válnak. Ezek tartalmazzák a szaflórvörösnek is nevezett színanyagot, amelyet élelmiszerszínezésre és textilfestésre egyaránt használnak. A gyógyászatban és a kozmetika területén az apró magokból nyert zsírosolaj nyer felhasználást.

A sáfrányos szekliceolaj különlegessége kiemelkedően magas linolsavtartalmában és vitaminkomponenseiben rejlik. Azon kevés növényi olaj közé tartozik, amely említésre méltó mennyiségben tartalmazza az érfalvédő, a hajszálereket erősítő K-vitamint. Bár E-vitamin-tartalma mennyiségileg közepesnek mondható, szinte kizárólag a bőraktív, a hasznosulás szempontjából legkedvezőbb alfa-tokoferolforma alkotja.

A sáfrányos szekliceolaj bátran ajánlható minden bőrtípus ápolására. Magas telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően a könnyen felszívódó olajok közé tartozik, nem komedogén, nem terheli meg a zsíros bőrt. Linolsavkomponense gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, gátolja az akne kialakulásában fontos szerepet játszó Propionibacterium acne szaporodását. A bőrfaggyút felhígítva elősegíti annak ürülését, és támogatja az egészséges hámlás folyamatát, éppen ezért csökkenti a pórusok eltömődésének, a gyulladt pattanások kialakulásának valószínűségét.

Mindezen tulajdonágai mellett a linolsav a ceramid-1-molekulák alkotója. A szekliceolajban szintén megtalálható bőrrokon fitoszterolokkal együtt a védő barrier erősítése és regenerálása révén csökkenti a párolgás általi vízvesztést, ezáltal hidratáló hatású. Mind az időskori bőrszárazság, mind a különösen száraz bőrrel járó bőrproblémák esetén tetten érhető a linolsav csökkent mennyisége, melyet szekliceolaj-tartalmú kozmetikumokkal ellensúlyozni lehet. Az idősödő és érett bőr a szekliceolaj E-vitamintartalmából is profitál. Ez a komponens erőteljes antioxidáns tulajdonságú, amely a gyulladásos folyamatok megelőzése, és a bőr nedvességmegtartó képességének növelése mellett a bőr idő előtti öregedéséhez vezető káros oxidatív hatásokat is mérsékelni képes.

A bőr barrierrétegének a megfelelő hidratáltság biztosítása mellett az irritációt és gyulladást kiváltó tényezők kizárásában is fontos szerepe van, ezért a barrier épségének megőrzésére a gyulladásra, ekcémára vagy pirosodásra, rozáceára hajlamos érzékeny bőr ápolásában különös hangsúlyt kell fektetni. Bár a rozácea kialakulásának pontos mechanizmus nem ismert, hátterében többek közt a kötőszövet és a hajszálerek gyengesége, ismételt gyulladása áll. Ennek értelmében a barrierstabilizáló linolsavat és az érfalerősítő K-vitamint tartalmazó szekliceolaj a gyulladásra hajlamos, rozáceás bőr ápolására szánt kozmetikumoknak is értékes összetevője lehet.

Magas telítetlen zsírsavtartalma miatt a sáfrányos szekliceolaj oxidációra érzékeny, fényérzékenyítő tulajdonságú. Alkalmazását kerüljük a fénynek kitett bőrfelületen, lehetőség szerint esti-éjszakai készítményekben használjuk.


Fizikai jellemzői: Halványsárga, enyhe illatú folyadék.

Főbb összetevői: 75-85 % linolsav, 10-20 % olajsav, 5-10 % palmitinsav, 2-4 % sztearinsav, megközelítőleg 30-60 mg / 100 g E-vitamin, megközelítőleg 10-15 μg / 100 g K-vitamin, fitoszterolok

Hatásai, tulajdonságai:
• erősíti a bőr védő barrierrétegét
• hidratáló, növeli a mélyebb bőrrétegek víztartalmát
• bőrpuhító
• enyhén gyulladáscsökkentő
• bőrnyugtató, irritációgátló
• enyhítheti a hámosodási zavarok tüneteit
• könnyen felszívódik, nem terheli meg a bőrt, nem komedogén

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• zsíros, pattanásra hajlamos és aknés bőr ápolására
• száraz, viszkető, hámló bőr ápolására
• pirosodásra, rozáceára hajlamos bőr ápolására
• érzékeny, gyulladásra, ekcémára hajlamos bőr ápolására
• időskori bőrszárazság ellensúlyozására

• arc- és testápoló emulziókba (pl. krémek, tejek, fluidok, arctisztítók)
• olajkeverékekbe (pl. arcolajok, masszázsolajok)
• pakolásokba, arcmaszkokba
• oleogélekbe, szérumokba
• hidratáló kozmetikumokba

Feldolgozása: Hőérzékeny, lehetőség szerint a már felmelegített zsírfázishoz adjuk. K-vitamin-tartalma fényérzékeny, ezért az olajat és a kész kozmetikumokat lehetőleg fénytől védve tároljuk.

Helyettesíthetősége: Zsírsavösszetétel szempontjából jó helyettesítője a szőlőmagolaj. Magas linolsavtartalmú és K-vitaminban gazdag a szójaolajban kivonatolt kamillaolaj.

Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A bőr teljes zsírsavszükségletének biztosítására kombináljuk valamilyen olajsavban gazdag olajjal. Ilyen a mandulaolaj, sárgabarackmag-olaj vagy a szilvamagolaj. Az avokádóolaj és a makadámiadió-olaj az olajsav mellett számottevő palmitoleinsavat is tartalmaz, ez a zsírsavkomponens a száraz, idősödő bőr ápolásában kiemelt jelentőségű. Az idősödő és érett bőr kozmetikumaiban keverhetjük antioxidáns és regeneráló tulajdonságú gránátalmamag-olajjal, argánolajjal vagy kevés vadrózsaolajjal. A zsíros, pattanásra hajlamos bőr ápolására szánt kozmetikumokban a szekliceolajat előnyösen kombinálhatjuk az oxidációs szempontból stabil jojobaolajjal vagy szkvalánnal. Ebben az esetben az olajsavtartalmú olajok közül válasszuk a sárgabarackmag-olajat, mely kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, és könnyebben szívódik fel, mint fent említett társai. Gyulladáscsökkentő hatását jól egészítik ki többek közt a körömvirág- vagy a kamillaolaj terpenoid, illetve az argánolaj fitoszterol komponensei.


A sáfrányos szeklicemagolaj a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.