logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Kakaóvaj

INCI: THEOBROMA CACAO (COCOA) SEED BUTTER


Érnek a gyümölcsökAz eredetileg Amerika trópusi részéről származó kakaófa (Theobroma cacao L.) ma már a világ több hasonló éghajlatú pontján honos, a termőterületek nagy része Afrikában található. Az éretten sárgás-barnás termések magjaiból sajtolva nyerjük a finomítatlan, sárgásfehér színű, kakaós-csokoládés illatú kakaóvajat. A kereskedelmi forgalomban kapható még különböző eljárásokkal finomított, szagtalanított változata is, amely a zsírsavösszetétel tekintetében hasonlóan értékes lehet. A felhasználás és adagolhatóság megkönnyítésére a megolvasztott kakaóvajból gyakran pelleteket, pasztillákat készítenek.

A kakaóvaj különleges zsírsavösszetételű alapanyag, 55-70%-ban telített zsírsavakat, palmitinsavat és sztearinsavat tartalmaz. Ebből adódóan a bőrön nehezebben oszlatható el, felszívódása lassabb, nehézkesebb, a telítetlen zsírsavakat (is) tartalmazó olajoknál. Kiváló emolliens-komponens, amely a bőrfelszínen finom, vékony bevonatot képezve csökkenti a vízvesztést, hidratáló, bőrpuhító tulajdonságú. Védi a bőrt a külső behatásoktól, csökkenti a gyulladások, irritációk kialakulásának valószínűségét, bőrnyugtató hatású. Kiváló tápláló, visszazsírozó összetevő a száraz, viszkető, irritált, érzékeny bőr ápolásában. Ápoló hatásához kissé alacsony fitoszterol- és tokoferoltartalma is hozzájárul. Filmképző hatása miatt nehezíti a faggyú ürülését, eltömítheti a pórusokat, zsírosabb bőr esetén komedogén hatású lehet.

A kakaóvaj a telített zsírsavak mellett 30-40% olajsavat is tartalmaz. Az olajsav a bőrbe jobban szívódik fel, a lipid-barriert regenerálva, erősítve maga is hidratáló hatású. Ugyanakkor fokozza a penetrációt, a zsíroldékony hatóanyagok felszívódását. Ennek a tulajdonságának például masszázstömbök, balzsamok (babapopsibalzsam, körömvirágbalzsam) készítésénél lehet jelentősége.

A kakaóvaj a kozmetikumkészítésben fontos konzisztencianövelő alapanyag. Sűrűbb konzisztenciát ad az o/v krémeknek, szilárdságot a magasabb olajtartalmú v/o kenőcsöknek. Vízmentes balzsamok, masszázstömbök, testvajak, fürdőpralinék elmaradhatatlan összetevője, a megfelelő szilárdság mellett könnyű olvadást biztosít. A nagyobb mennyiségű kakaóvajjal készült kozmetikumok végső konzisztenciájukat csak néhány nap érés után érik el.

kakaóbab1

Feldolgozása egy kis körültekintést igényel. Különlegessége, hogy különböző olvadáspontú módosulatokkal rendelkezik. Természetes állapotában a stabil, 34-35 °C körüli olvadáspontú változatot tartalmazza, ezért szobahőmérsékleten szilárd. Hőérzékenysége abban rejlik, hogy 40 °C fölé melegítve alacsonyabb (17-22 °C) olvadáspontú módosulatok keletkezhetnek, ilyenkor a kakaóvaj nehezebben vagy egyáltalán nem tud megszilárdulni. Ezért a kakaóvajat lehetőség szerint a már homogén, vízfürdőből kivett zsírfázisban kevergetve olvasszuk fel.

A telített zsírsavakban gazdag kakaóvaj nagy oxidációs stabilitással rendelkezik. Nehezebben avasodik, jól eltartható. Nem fényérzékenyítő hatású, nappali kozmetikumokban és fényvédő készítményekben is biztonsággal alkalmazható.

A szappankészítésnél már 4-6%-ban is észrevehetően szilárdítja a szappant és stabilizálja a habot. Szokásos adagolás 5-25%, de nagyobb arányban is használható.


Fizikai jellemzői: Sárgásfehér, kemény, csokoládéillatú anyag, amely a bőrrel érintkezve olvadni kezd.

Főbb összetevői: 30-40% sztearinsav, 25-30% palmitinsav, 30-40% olajsav, 2-5% linolsav

Hatásai, tulajdonságai:
• bőrpuhító, emolliens
• tápláló, visszazsírozó
• hidratáló
• bőrnyugtató, irritációt gátló
• konzisztencianövelő
• oxidációs szempontból stabil
• nem fényérzékenyítő
• a bőrfelszínen finom bevonatot képez
• zsíros bőrön komedogén lehet

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• száraz, viszkető, irritált, érzékeny bőr ápolására

• o/v krémekbe, v/o kenőcsökbe (pl. testápoló, kézkrém, arckrém)
• vízmentes készítményekbe (pl. masszázstömb, testvaj, babapopsibalzsam, fürdőpralinék)
• napvédő készítményekbe stabil alapolajként (pl. naptej, napkrém, napvédő oleogél)
• szappankészítéshez

Feldolgozása: Sajátos módon hőérzékeny. A vízfürdőből kivett homogén zsírfázisban kevergetve olvasszuk fel.

Helyettesíthetősége: Jó helyettesítője a hasonlóan tápláló, de kevésbé visszazsírozó érzetű sheavaj.

Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A száraz, irritált bőr ápolásában a bőr teljes zsírsavszükségletének kielégítésére bátran kombinálhatjuk palmitoleinsavban, linolsavban és olajsavban gazdag olajokkal. Többek közt keverhetjük a palmitolein-forrású avokádó- vagy makadámiadió-olajjal, linolsavban gazdag szőlőmagolajjal vagy napraforgóolajban kivonatolt körömvirágolajjal, γ-linolénsavat tartalmazó ligetszépeolajjal, magas olajsavtartalmú mandulaolajjal, sárgabarackmag- vagy szilvamagolajjal, illetve linolsavat és olajsavat egyaránt tartalmazó argán- vagy szezámolajjal.


A kakaóvaj a Cosmio natúrkozmetikai szakáruházban.