logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Sárgabarackmag-olaj

INCI: PRUNUS ARMENIACA (APRICOT) KERNEL OIL


sargabarackmag olaj bio

A Közép-Ázsiából vagy Kínából származó kajszibarack, más néven sárgabarack (Prunus armneniaca) a szilvának közeli, a mandulának és az őszibaracknak távolabbi rokona. A keserű változat magjainak hidegen préselésével előállított enyhe illatú, világossárga olaj csonthéjas rokonaiéhoz hasonló tulajdonságú, főbb felhasználási területeik is megegyeznek. Alacsonyabb palmitinsav- és sztearinsav-tartalma révén a sárgabarackmag-olaj – a marcipánillatú szilvamagolajhoz hasonlóan – a mandulaolajnál könnyedebb, kevésbé hagy zsíros utóérzetet a bőrön.

A sárgabarackmag-olaj sokrétűen felhasználható, nagyon jól tolerálható, az érzékeny bőr vagy a finom bababőr ápolására szánt készítményekben egyaránt használható alapolaj. Könnyen és mélyen szívódik fel, de nem túlzottan gyorsan, ezért a bőrfelületen jól oszlatható el, kiváló masszázsolaj lehet. Emulziós krémekben tartósan kellemesen táplált és hidratált bőrérzetet biztosít. Ideális vivőolaj zsíroldékony hatóanyagok számára, mivel magas olajsavtartalmának köszönhetően fokozza azok penetrációját a mélyebb bőrrétegek felé.

A linolsav az ún. esszenciális zsírsavak csoportjába tartozik. Szintézisére a szervezet önállóan nem képes, viszont jelenléte elengedhetetlen a bőr egészséges működéséhez. A linolsav a ceramidmolekulák alkotója, a bőrrokon szerkezetű fitoszterolokkal együtt a bőr védő barrierrétegének stabilizálásában játszik fontos szerepet. A sárgabarackmag-olaj ily módon megerősíti és regenerálja a védő barrierréteget, ezáltal mérsékli a párolgás általi vízvesztést, növeli a mélyebb rétegek víztartalmát, hidratáló hatású. Bátran javasolható minden bőrtípus ápolására, de használatából elsősorban a száraz, érzékeny, vízhiányos bőr profitál.

A sárgabarackmag olaj E-vitamintartalmát a γ-tocopherol dominálja, ami a telítetlen zsírsavak jelenléte ellenére az olajnak relatív oxidációs stabilitást, a mandulaolajéhoz hasonló eltarthatóságot biztosít. Magas olajsav- és linolsavtartalma miatt a sárgabarackmag-olaj mégis enyhén fényérzékenyítő tulajdonságú. Stabil olajokkal (jojobaolaj, szkvalén, kozmetikai olaj) és vajakkal (kakóvaj, sheavaj, kókuszvaj) kombinálva bátran használhatjuk mindennapi kozmetikumokban, de alkalmazása napvédő készítményekben nem ajánlott.


Fizikai jellemzői: Enyhe illatú, világossárga olaj.

Főbb összetevői: 65-70% olajsav, 20-25% linolsav, 5% palmitinsav, 1% sztearinsav, közelítőleg 50mg/100g E-vitamin (γ-tocopherol), fitoszterolok

Hatásai, tulajdonságai:
• nagyon jól tolerálható
• regenerálja és erősíti a bőr védő barrierrétegét
• növeli a bőr mélyebb rétegeinek víztartalmát, hidratáló hatású
• bőrpuhító, emolliens
• fokozza a zsíroldékony hatóanyagok penetrációját
• jól eloszlatható, mélyen felszívódó, tápláló hatása közepesen hosszan tartó
• nem komedogén

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• minden bőrtípus ápolására
• kiemelten a száraz, vízhiányos, érzékeny bőr ápolására
• zsírosabb, pattanásara hajlamos bőr ápolására
• a finom bababőr ápolására

• alapolajnak arc- és testápoló emulziókba (pl. krémek, tejek, kenőcsök, balzsamok, fluidok, arctisztítók, sminklemosók)
• zsíroldékony hatóanyagok vivőolajának (pl. krémekbe, szérumokba, oleogélekbe)
• olajkeverékekbe (pl. masszázsolajok, aromaterápiás keverékek)
• hajápolási készítményekbe (pl. hajolajok, hajvégápolók)
• babaápolási készítményekbe (pl. krémek, testápolók)
• anti-aging kozmetikumokba

Feldolgozása: Nem hőérzékeny, a zsírfázissal együtt melegíthető.

Helyettesíthetősége: Hasonló zsírsavösszetétele miatt helyettesíthetjük mandula- vagy szilvamagolajjal.

Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A bőr teljes zsírsavszükségletének kielégítésére, a száraz, vízhiányos, illetve sérült bőr ápolására szánt kozmetikumokban kombinálhatjuk linolsavban gazdagabb olajokkal, úgymint szőlőmagolajjal, kevés ligetszépeolajjal, argánolajjal, körömvirág- vagy kamillaolajjal, valamint keverhetjük palmitoleinsav-tartalmú avokádó- vagy makadámiadió-olajjal. Anti-aging kozmetikumokban kis koncentrációban, hatóanyagolajként ideális kiegészítője a vadrózsa-, az inkamogyoró- vagy a gránátalmamag-olaj. Az érzékeny bababőr ápolására kombinálhatjuk jól tolerálható és hidratáló jojobaolajjal, avokádó- vagy makadámiadió-olajjal. A zsírosabb, pattanásra hajlamos bőr ápolására szánt kozmetikumokban kombinálhatjuk jól felszívódó, nem komedogén, gyulladáscsökkentő olajokkal: jojobaolajjal, kevés ligetszépeolajjal, szőlőmagolajjal, argánolajjal, illetve inkamogyoró- vagy vadrózsaolajjal.


A sárgabarackmag-olaj a Cosmio webáruházban.