logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

E-vitamin

INCI: TOCOPHEROL


e-vitamin

Az E-vitamin elnevezés valójában nyolc hasonló szerkezettel és élettani hatással bíró vegyület (tocopherolok) gyűjtőneve. Ezek a zsíroldékony molekulák a természetben elsősorban különböző növényi olajokban, eltérő arányban és összetételben fordulnak elő. A kozmetikai készítményekben felhasznált olajok közül E-vitaminban gazdag többek közt a mandulaolaj, a hidegen sajtolt napraforgóolaj, a sáfrányos szekliceolaj, a szőlőmagolaj, az extra-szűz olivaolaj, a szezámmagolaj, az avokádóolaj, az argánolaj, a vadrózsaolaj és a sárgabarackmag-olaj.
Antioxidáns tulajdonsága révén megóvja az arra hajlamos anyagokat az oxidációtól. Ennek például a zsírok és zsírosolajok, szabad zsírsavak valamint a vitaminok eltartásában és készítményen belüli konzerválásában lehet jelentősége.
Fontos hangsúlyozni, hogy a széles körben elterjedt tévhittel ellentétben az E-vitamin nem általános tartósítószer, nem akadályozza meg víztartalmú készítményekben a mikroorganizmusok elszaporodását, csak az oxidációra hajlamos anyagok stabilitását fokozza, azaz az avasodás ellen hat.
A bőrbe felszívódva szerepe lehet a bőrt ért oxidatív támadások kivédésében. Az ultraibolya sugárzás, a szennyezett levegő, a bőrrel érintkező vagy a táplálékkal elfogyasztott kemikáliák és gyógyszerek, illetve bomlástermékeik hatására a bőr normális szerkezetének kialakításáért, védelmi funkciójának fenntartásáért felelős molekulák jelentősen károsodnak. Hatásukra a bőrben rendkívül összetett mechanizmusú, reaktív szabadgyökök keletkezésével járó láncreakciók indulnak meg. A káros szabadgyökök jelentős részét a szervezet saját antioxidáns rendszere segítségével képes hatástalanítani, ám gyakori és nagymértékű oxidatív stressz esetén ez elégtelennek bizonyulhat. Ilyenkor külső antioxidánsok alkalmazásával csökkenthetjük a káros folyamatok kialakulásának valószínűségét. Az E-vitamin antioxidáns hatása abban rejlik, hogy a nagyon reaktív szabadgyököket semlegesítve maga egy igen kevéssé reaktív szabadgyökké alakul, megakasztva ezzel a láncreakciók kifutását. A szintén antioxidáns tulajdonságú C-vitamin hatására semlegesítődik, regenerálódik, ezért gyakran kombinációban kerülnek alkalmazásra.
A táplálékkal felvett E-vitamin a faggyúmirigyeken keresztül kerül a bőrfelszínre, ahol elsősorban a bőr felsőbb rétegeiben koncentrálódik, itt fejti ki védő antioxidáns hatását. A kor előrehaladtával a bőr E-vitamin-tartalma lecsökken. A strukturális változások mellett ez is hozzájárul a bőr védelmi mechanizmusainak gyengüléséhez. Külsőleges alkalmazása ellensúlyozhatja ezeket a változásokat, ezért az E-vitamin az idősödő bőr ápolására szánt készítmények gyakori komponense. Hidratáló, nedvességmegkötő tulajdonsága jótékonyan egészíti ki antioxidáns hatását.
Napozás előtt alkalmazva fényvédő hatású, csökkenti a bőrpír, a bőrgyulladás és a napfény okozta ráncképződés kialakulásának valószínűségét. Már kialakult tünetek esetén hatásossága kérdéses.
Kozmetikai készítményekben tocopherol-tartalmú olajok vagy izolált E-vitamin formájában alkalmazhatjuk. Az izolált E-vitamin sűrűn folyó, vöröses-sárga színű folyadék. Zsírokban, olajokban, alkoholban oldódik, vízben oldhatatlan. Fény- és hőérzékeny, ezért mindig a már kihűlt krémekhez, emulziókhoz keverjük. Jól tolerálható, bőrrokon hatóanyag.


Felhasználási javaslatok:
• a bőrt ért oxidatív károsodások megelőzésére
• idősödő bőr ápolására
• napvédő készítményekbe az UV-sugárzás indukálta gyulladásos folyamatok megelőzésére

Hatásai:
• antioxidáns, szabadgyökfogó
• ellensúlyozza az oxidatív stressz káros hatásait a bőrben
• konzerválja az oxidációra hajlamos hatóanyagokat (vitaminok, telítetlen zsírsavak) a készítményekben
• csökkenti a fokozott UV-sugárzás okozta bőrpír, bőrgyulladás és ráncképződés kialakulásának valószínűségét
• hidratáló, nedvességmegkötő hatású

Feldolgozása: Zsíroldékony hatóanyag. Alkoholban oldódik, vízben oldhatatlan. Fény- és hőérzékeny, melegítés hatására bomlik, ezért a már kézmelegre hűlt készítményekbe keverjük. Az E-vitamin tartalmú olajokat rövid ideig, alacsonyabb hőmérsékleten (65-80°C) melegíthetjük, de törekedjünk a gyors visszahűtésre, mert 50°C felett jelentősen nő az E-vitamin bomlásának valószínűsége.

Adagolása: Antioxidáns hatását a bőrvédelemben már 0,1%-1%-os koncentrációban is kifejti. Napvédő készítményekben hatásos adagolása 3-5% E-vitamin, vagy 2,5% E-vitamin 5% C-vitaminnal kombinációban.


Az E-vitamin a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.