logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Panthenol

INCI: PANTHENOL


panthenol

A panthenol, másnéven dexpanthenol vagy pantothenol a sejtanyagcsere és a lipidszintézis folyamataiban kiemelkedő fontosságú B5-vitamin (pantoténsav) elővitaminja. Élettani hatásait a bőrben pantoténsavvá alakulva fejti ki.
A megfelelő lipidszintézis elengedhetetlen a bőr egészséges védőrétegének folytonos megújulásához. Ha ez a lipid-barrierréteg fellazul, a fokozódó párolgás és vízvesztés miatt a bőr kiszárad, gyulladásra, fertőzésre hajlamossá válik. A panthenols a lipidtermelés támogatása és nedvességmegkötő tulajdonsága révén hidratáló hatású, alkalmazásával a bőr teltebbé, feszesebbé, puhábbá válik. Glicerinnel kombinálva hatásuk összeadódik.
A védő lipidréteg erősítéséhez köthető a panthenol bőrnyugtató és gyulladáscsökkentő hatása is. Igazoltan csökkenti az UV-sugárzás és a különböző kemikáliák (pl. SLS) okozta irritációt. Gyakorta alkalmazzák napvédő készítményekben, napozási utáni krémekben, popsikenőcsökben. Az irritációt, gyulladást kivédő, megelőző hatása is jelentős. Nagyon jól tolerálható, bőrrokon hatóanyag. Az érzékeny bőr és a finom bababőr ápolására egyaránt alkalmas.
Hajápoló készítményekben (samponokban, balzsamokban) bevonja és hidratálja a száraz, sérült hajszálakat, növeli a rugalmasságot és a kifésülhetőséget, javítja a vékonyszálú haj tartását. Hidratáló hatását a fejbőrbe felszívódva is kifejti.
A panthenol segíti a hámosodást, csökkenti a hegképződést, gyulladáscsökkentő hatású. Értékes hatóanyaga lehet enyhe égések, sérülések kezelésére szánt sebgyógyító, hámosító kenőcsöknek, balzsamoknak.
A kereskedelemben sűrűn folyó, színtelen, kissé ragadós folyadék formájában kapható. Vízoldékony, de olajokkal is elegyíthető, így vízmentes balzsamokban is alkalmazható. Hőérzékeny, ezért lehetőség szerint a kézmelegre hűlt készítményekbe keverjük.


Felhasználási javaslatok:
• hidratáló krémekbe, testápolókba, arclemosókba, tusfürdőkbe
• hajápoló készítményekbe, samponokba, kifésülő balzsamokba
• gyulladt, irritált, érzékeny bőr nyugtatására szánt készítményekbe,
• popsikenőcsökbe, napozás utáni krémekbe
• hámosító, sebgyógyító kenőcsökbe, krémekbe, balzsamokba

Hatásai:
• hidratáló, nedvességmegkötő, bőrfeszesítő
• gyulladáscsökkentő
• sebgyógyító
• bőrnyugtató

Feldolgozása: Vízoldékony hatóanyag, amely alkoholban is jól oldódik, glicerinben enyhén oldható. Olajokkal mérsékelten elegyíthető. Hőérzékeny, lehetőség szerint a már langyos készítménybe keverjük.

Adagolása: hidratáló hatásért 1-3 %, bőrnyugtató hatásért 2-5 %, hajápoló készítményekbe 0,5-1 %


A panthenol a Cosmio Natúrkozmetikai Szakáruházban.