logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

alapanyagok slider

Lipodermin

 INCI: AQUA, LECITHIN, ALCOHOL, SODIUM HYDROXIDE


liposomes 300A Lipodermin egy multilamellás liposzómakoncentrátum. Sárgás színű gél, melybe hatóanyagokat keverve azokat a bőr mélyebb rétegeibe juttathatjuk. A Lipodermin többrétegű, növényi liposzómáinak mérete kisebb, mint 280 nm. Szerkezetéből adódóan emulgeáló hatású is. 14-18 % tiszta alkoholt tartalmaz. PH: 6,5.

 

A liposzómák bőrrokon anyagok, amelyek segítségével hatóanyagokat juttathatunk a bőr mélyebb rétegeibe. Alkotóelemei növényi foszfolipidek, melyeket vizes közegben apró, üreges gömböcskékké alakítanak, melyek így vízben oldódó hatóanyagokat tudnak magukba zárni. A foszfolipidek a bőrben lévő sejtfalakat alkotják, egy gömb alakú vízoldékony és egy ostorszerű zsíroldékony részből állnak.

 

A többrétegű (multilamellás) liposzómákban, mint amilyen a Lipodermin, a foszfolipidek több, körkörösen egymáson lévő rétegben helyezkednek el, és ennek köszönhetően mind vízben (gömbök belsejében), mind zsírban (egyes rétegek között) oldódó hatóanyagokat a bőrbe tudnak juttatni.

 

A liposzómáknak kettős előnye van: miközben a hámréteg duplasoros lipidjeihez érnek, kinyílnak, a hatóanyagokat a hámrétegbe transzportálják és maguk a liposzómák, tehát a bőrazonos foszfolipidek beépülnek a barrierrétegbe, ezáltal erősítve azt. Ebben az értelemben tulajdonképpen az üres liposzómákat is kozmetikai hatóanyagoknak tekinthetjük, tehát üresen is használhatjuk a bőr barrierrétegének erősítése, regenerálása céljából. A liposzómák alakalmazása segít a bőr hidratáltságának növelésében, a sejtközötti állományok javításában, a faggyúmirigyek működésének optimalizálásában, hozzájárulva utóbbival a zsíros, aknés bőr normalizálásához. A nagyobb hatékonyság miatt a hatóanyagok a szokásosnál kisebb mennyiségben is alkalmazhatók. Mivel azonban a liposzómák használata átmenetileg növeli a bőr áteresztőképességét, a liposzómás készítményekbe javasolt ennek ellensúlyozására fitoszterolokat (Avocadin), lanolint, sheavajat is tenni, illetve a koncentrált liposzómás készítmények (gélek, szérumok) alkalmazását követően hidratáló krémet használni. Fontos aspektus a felhasznált hatóanyagok megválasztása is: mivel a cél épp az, hogy a hatóanyagok minél mélyebbre jussanak a bőrbe, el kell kerülni ártalmas, szintetikus, illetve potenciálisan irritatív anyagok liposzómákba zárását, így a tartósítószerek használata sem ajánlott. Ehelyett tartósítószer-mentes készítmény (kis adag hűtőben tárolása) vagy alkoholos tartósítás javasolt. A liposzómakészítményt ne tegyük ki 40 foknál magasabb hőnek.

 

Feldolgozás:

  • vitaminos gélek, szérumok (12-15% Lipodermin, 5% olaj, 80% vizes alkotóelem): A szükséges hatóanyagot (pl. vitaminok) oldékonyságuknak megfelelően elkeverjük a hordozóanyagban (olaj vagy víz), majd a Lipoderminnel több percen keresztül magas fordulatszámon emulgeáljuk.
  • liposzómás emulziók (3-5% Lipodermin, min. 75% vizes alkotóelem): A hatóanyagot magas fordulatszámon összekeverjük a Lipoderminnel, majd a kézmeleg emulzióba dolgozzuk.

Felhasználási területek:

Problémás vagy beteg bőr koncentrált kezelése hatóanyagokkal, aknés, zsíros bőr, fáradt, petyhüdt bőr, fokozott szarusodás, sérült védőgát, anti-aging