Leírás
• nagyon jól tolerálható
• regenerálja és erősíti a bőr védő barrierrétegét
• hidratáló, növeli a felületi és a mélyebb rétegek víztartalmát
• mérsékelten tápláló, visszazsírozó hatású
• bőrpuhító, emolliens
• enyhe emulgeáló tulajdonságú
• antioxidáns
• jól eloszlatható, mélyen felszívódó, tápláló hatása közepesen hosszan tartó
• enyhén komedogén, eltömítheti a pórusokat
• érzékeny, sérült bőr ápolására
• száraz, repedezett, illetve ekcémára hajlamos bőr ápolására
• idősödő és érett bőr ápolására
• érzékeny bababőr ápolására
• száraz, sérült, igénybevett haj táplálására, regenerálására, hidratálására
• alapolajnak arc- és testápoló emulziókba (pl. krémek, tejek, kenőcsök, balzsamok, fluidok, arctisztítók, sminklemosók)
• zsíroldékony hatóanyagok vivőolajának (pl. krémekbe, masszázs-keverékekbe, szérumokba)
• olajkeverékekbe (pl. masszázsolajok, fürdőolajok, hajolajok)
• tusfürdők visszazsírozó komponensének
• hajápolási készítményekbe (pl. samponok, hajbalzsamok, hajolajok, hajvégápolók)
• fürdővajakba, testvajakba
• babaápolási készítményekbe (pl. popsibalzsamok, popsikrémek, testápolók)
• anti-aging kozmetikumokba (pl. szérumok, szemkörnyékápolók, arcolajok, oleogélek, pakolások, arcmaszkok)
• ún. hűtőkenőcsökbe
• szappankészítéshez
Vélemények
Az avokádóolaj bemutatása
A trópusi, szubtrópusi területeken élő avokádófa (Persea gratissima) körtére emlékeztető termésének hidegen sajtolásával nyerjük az egyszerű szűréssel tisztított, zöld színű, finomítatlan avokádóolajat. Más olajokkal összehasonlítva kiemelkedően magas az el nem szappanosítható összetevőinek aránya (2-4%), ide tartozik a zsíroldékony A-, E- és D-vitamin, valamint fitoszterol és lecitin hatóanyagai. Bár E-vitamin-tartalma nem számít magasnak, csaknem kizárólag a bőraktív ά-tocopherol-forma alkotja.
Az avokádóolaj nagyon jól tolerálható, az érzékeny, irritációra hajlamos vagy a finom bababőr ápolására szánt készítményekben egyaránt használható alapolaj. A bőr felületével érintkezve emulgeáló tulajdonsága által hatékonyan regenerálja a felületi, védő, hidrolipid-emulziós réteget, felületi hidratáló hatású. A szervezet számára esszenciális linolsavkomponense, mely a ceramid-1molekulák alkotója, a bőrrokon fitoszterolokkal és a palmitinsavval együtt pedig a bőr védő barrierrétegének stabilizálásában, játszik fontos szerepet. Az avokádóolaj ily módon megerősíti és regenerálja a védő barrierréteget, ezáltal mérsékli a párolgás általi vízvesztést, növeli a mélyebb rétegek víztartalmát. Palmitinsav, sztearinsav és vitamintartalma révén ugyanakkor mérsékelten tápláló, visszazsírozó hatású. Így a száraz, repedezett, sérült, ekcémára hajlamos bőr és a száraz, töredezett, igénybevett haj ápolására is különösen alkalmas.
A kor előrehaladtával a bőr palmitoleinsav-tartalma jelentősen lecsökken, ami egyértelműen a fokozódó bőrszárazsággal és vízhiánnyal hozható összefüggésbe. Az avokádóolaj egyike azon kevés növényi forrásnak, amely lehetőséget ad ennek a szervezet számára fontos zsírsavnak a pótlására. Antioxidáns vitaminjai ellensúlyozzák az ultraibolya sugárzás, a szennyezett levegő, a bőrrel érintkező vagy a táplálékkal elfogyasztott kemikáliák káros, oxidatív hatásait, ezáltal lassítják és késleltetik a bőr öregedési folyamatait, csökkentik a ráncok kialakulásának valószínűségét. Érthető tehát, hogy az idősödő és érett bőr ápolására szánt készítmények gyakori összetevője.
Az avokádóolaj ugyanakkor ideális vivőolaj zsíroldékony hatóanyagok számára, mivel magas olajsav- és lecitintartalmának köszönhetően fokozza azok penetrációját a mélyebb bőrrétegek felé. Masszázsolajként használhatjuk önmagában vagy valamely könnyebb, olajsavban gazdag olajjal (mandulaolaj, olivaolaj, sárgabarackmag-olaj, szilvamagolaj, napraforgóolaj) kombinálva.
Érdekes és hasznos tulajdonsága, hogy emulgeáló képességgel rendelkezik, azaz önmagában is képes bizonyos mennyiségű olaj és víz emulgeálására. Ez a receptúrák tekintetében elsősorban az ún. hűtőkenőcsök (cold cream) készítésekor hasznos, ahol az avokádóolaj kiválóan segítheti stabilabb emulzió létrejöttét.
Az avokádóolaj a szappankészítőknek is kedvelt alapanyaga. A szappanoknak relatíve magasabb palmitinsav-tartalma révén finom, krémes habot ad, ugyanakkor a telítetlen zsírsavösszetevők magas aránya miatt lágyítja azok konzisztenciáját. Antioxidáns, el nem szappanosítható összetevői javítják a vele készült szappanok eltarthatóságát. Mivel karakteres illatát nehéz elfedni, a szappankészítéshez kedveltebb az ún. szagtalanított (dezodorált) változat. A finomítás során az illatanyagok mellett az avokádóolaj színanyagainak és vitamintartalmának egy része is elvész. A finomított változatok sárgászöld vagy sárga színűek. Szappankészítésnél szokásos adagolása 5-30%.
Magas telítetlen zsírsavtartalma miatt az avokádóolaj enyhén fényérzékenyítő tulajdonságú. Stabil olajokkal (jojobaolajjal, szkvalánnal, kozmetikai olajjal) illetve vajakkal (kakóvaj, sheavaj, kókuszvaj) kombinálva bátran használhatjuk mindennapi kozmetikumokban, azonban alkalmazása napvédő készítményekben nem ajánlott.