logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40
  • Nyitólap

Cikkek:

Vadrózsaolaj

INCI: ROSA CANINA (ROSE) HIP OIL


Csipkebogyó

A vadrózsa (Rosa canina) hazánkban is honos, erdők, utak szélén előforduló cserjeféle. Termését csipkebogyónak, hecsedlinek is nevezik. Mivel a magjaiból nyerhető kevés (9%) zsírosolaj előállítása igen munkaigényes, ezért a hidegen sajtolt, halványsárga színű, dióra emlékeztető illatú vadrózsaolaj a drága olajkülönlegességek közé tartozik.

Fő zsírsavkomponense, a linolsav, a ceramid-1-molekulák alkotója, a bőrrokon szerkezetű fitoszterolokkal együtt a bőr védő barrierrétegének stabilizálásában játszik fontos szerepet. Ily módon megerősíti és regenerálja azt, ezáltal mérsékli a párolgás általi vízvesztést, hidratáló hatású. Mindezek mellett linolsavtartalmának egy részét a bőr enzimei gyulladáscsökkentő anyagokká képesek alakítani, így a vadrózsaolaj (önállóan vagy γ-linolénsav-tartalmú olajokkal kombinálva) a száraz, hámló, gyulladásra, ekcémára hajlamos bőr ápolására különösen alkalmas.

A növényvilágban ritka, de a vadrózsaolajban jelentős mennyiségben található meg a háromszorosan telítetlen ά-linolénsav, mely a hámsejtek membránszerkezetének fellazítása révén javítja a sejtanyagcserét, ezáltal segíti a sejtmegújító, regeneráló folyamatok működését.

Hatásait jól egészíti ki a transz-retinsav, egy a szervezetben is keletkező, természetes A-vitaminszármazék, amely szintén fontos szerepet játszik a bőr regenerációs folyamataiban. Részt vesz a felsőbb bőrrétegek épségének, megfelelő működésének, védelmi funkcióinak fenntartásában. A hámszövet optimális vastagságának, valamint a kollagénszintézis helyreállításának révén bőrfeszesítő, ránckisimító, rugalmasságfokozó hatású. Antioxidáns tulajdonságának köszönhetően ugyanakkor ellensúlyozza az ultraibolya sugárzás, a szennyezett levegő, a bőrrel érintkező vagy a táplálékkal elfogyasztott kemikáliák káros oxidatív hatásait, ezáltal lassítja és késlelteti a bőr öregedési folyamatait, csökkenti a ráncok kialakulásának valószínűségét. Érthető, hogy a vadrózsaolaj az idősödő és érett bőr ápolására szánt készítmények, anti-aging kozmetikumok (pl. arckrémek, arcolajok, szérumok, szemkörnyékápolók, sminklemosók, arctisztítók) gyakori alkotója.

A transz-retinsav regeneráló, sejtmegújító, a hámszövet, beleértve a pigmentsejtek működését szabályozó hatásának köszönhetően a vadrózsaolaj ezenkívül ideális összetevője lehet a pigmentfoltok (májfoltok) halványítására, hegek, sebhelyek kezelésére szánt készítményeknek is.

Fényérzékenyítő tulajdonságú, ezért alkalmazását kerüljük a fénynek kitett bőrfelületen, elsősorban esti-éjszakai készítményekben használjuk.


Fizikai jellemzői: Halványsárga színű, dióra emlékeztető illatú olaj.

Főbb összetevői: 45% linolsav, 30-35% ά-linolénsav, 15% olajsav, 4% palmitinsav, 2% sztearinsav, közelítőleg 30-50 mg/100g E-vitamin, transz-retinsav (A-vitamin), fitoszterolok

Hatásai, tulajdonságai:
• javítja a sejtanyagcserét, regeneráló, sejtmegújító
• fokozza a kollagén szintézist, növeli a bőr rugalmasságát, bőrfeszesítő, ránckisimító
• antioxidáns
• erősíti a bőr védő-, barrierrétegét
• hidratál, növeli a bőr mélyebb rétegeinek víztartalmát
• bőrpuhító, emolliens
• enyhén gyulladáscsökkentő
• gyorsan, mélyen szívódik fel, nem tömíti el a pórusokat

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• idősödő és érett bőr ápolására
• száraz, hámló, viszkető bőr ápolására
• érzékeny, gyulladásra, ekcémára hajlamos bőr ápolására
• pirosodásra, rozáceára hajlamos bőr ápolására
• zsíros, pattanásra hajlamos, aknés bőr ápolására

• arc- és testápoló emulziókba (pl. krémek, tejek, balzsamok, fluidok, arctisztítók, sminklemosók)
• oleogélekbe
• olajkeverékekbe (pl. arcolajok, masszázsolajok)
• anti-aging kozmetikumokba (pl. szérumok, szemkörnyékápolók, arcolajok, pakolások, arcmaszkok)
• regeneráló, bőrfeszesítő kozmetikumokba
• májfoltok, hegek, sebhelyek kezelésére szánt kozmetikumokba

Adagolása és feldolgozása: Intenzív hatása miatt az ajánlott koncentráció a zsírfázis 5-10%-a. Hőérzékeny, lehetőség szerint a már felmelegített zsírfázishoz adjuk, vagy utólag a langymelegre hűlt készítménybe keverjük (vigyázat, ezt nem minden emulgens teszi lehetővé!).

Helyettesíthetősége: Hasonló zsírsavösszetételükből adódóan a vadrózsaolajat helyettesíthetjük inkamogyoró-olajjal, amely ugyan nem tartalmaz annyi transz-retinsavat, ellenben jelentősebb ά-linolénsav-tartalommal bír.

Hatásait kiegészítő olajkombinációk: A védő barrierréteg erősítése és a vízmegtartó képesség fokozása érdekében a száraz, hámló, gyulladásra hajlamos bőrre szánt készítményekben a vadrózsaolajat keverhetjük argán-, szőlőmag-, körömvirág-, avokádó-, makadámiadió- vagy szezám-alapolajokkal. A bőr teljes zsírsavszükségletének pótlására a szőlőmag- és a körömvirág-alapolajokat kombináljuk mandula-, sárgabarackmag- vagy szilvamagolajjal. Anti-aging kozmetikumok alapolajául válasszunk argán-, avokádó-, makadámiadió- vagy körömvirágolajat, amit a vadrózsaolaj mellett kevés gránátalmamag-olajjal egészíthetünk ki.


A vadrózsaolaj a Cosmio natúrkozmetikai szakáruházban.