logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

Készítsd magad a natúrkozmetikumaidat!

Készítsd magad!

Krémkeverés alapok

 

Mire lesz szükség?

Mire lesz szükség?

Az itt következő lista azokat az eszközöket és anyagokat tartalmazza, melyekre a kozmetikumok elkészítéséhez már a kezdetekben szükség van: hőálló üvegedények, precíziós mérleg, normál konyhai eszközök, valamint olajok, zsírok, emulgeátorok, stb.

Bővebben


Higiénia

Higiénia

A konzerválóanyag használata mellett a higiénikus elkészítési mód és tárolás elsőrendű fontosságú egy kozmetikum mikrobiológiai stabilitása szempontjából.

Bővebben


A krémkeverés menete

A krémkeverés menete

Egy klasszikus, emulgeátoros krém a zsírfázis és a vízfázis felmelegítés utáni elegyítésével jön létre. Ehhez kimérjük a zsírfázis melegíthető (nem hőérzékeny) alapanyagait az egyik edénybe, a vízfázis melegíthető alapanyagait a másik edénybe, mindkettőt vízfürdőbe állítjuk és az emulgátor és a konzisztencianövelők teljes olvadásáig melegítjük őket.

Bővebben


Krémkeverési útmutató lépésről lépésre

Krémkeverési útmutató lépésről lépésre

Íme a boszorkánykonyha titkai, lépésről lépésre, képekkel. Nézzük, hogyan készül egy átlagos emulzió, vagyis vizet is tartalmazó krém.

Bővebben


Tartósítás

Tartósítás

Akárcsak az élelmiszereket, a kozmetikumokat is tartósítani kell, ha nem rövid időn belül használjuk fel őket. A hagyományos kozmetikumokat eleve sokáig elálló alapanyagokból készítik, ezen felül még erős konzerválószerekkel is tartósítják őket. A natúrkozmetikumok esetén ennél szelídebb eljárásokat, anyagokat alkalmazunk.

Bővebben


 

Háttérismeretek

 

Hűtőkenőcs

Hűtőkenőcs

A hűtőkenőcs eredeti receptjét az ókori görög orvosnak, Klaudiusz Galénosznak (129-199 ?) tulajdonítják. Az igen zsíros kenőcs mindössze mandulaolajból, rózsavízből és méhviaszból állt. A hűtőkenőcs kifejezés onnan származik, hogy ebből az emulzióból a bőrre kenés közben víz szabadul fel, aminek hűtő hatása lehet. 

Bővebben


A növényi olajok és zsírok stabilitása

A növényi olajok és zsírok stabilitása

A növényi olajok és zsírok stabilitása, hő- és fényérzékenysége befolyásolja szerepüket az otthon készített kozmetikumainkban is.

Bővebben


Emulziók

Emulziók

Kozmetikumaink nagy részét ún. emulziók teszik ki. Az emulzió nem más, mint egy vízfázis és egy zsírfázis változó arányú, stabil keveréke. Mivel azonban a víz és a zsír kémiailag nem tud összekapcsolódni, szükség van egy ún. emulgeátorra, amely biztosítja, hogy a vízmolekulák és zsírmolekulák „összekapaszkodjanak”. 

Bővebben


Emulziók testreszabása

Emulziók testreszabása

Előfordulhat, hogy egy meglévő receptet, amit már ismerünk, kicsit más formában szeretnénk megvalósítani. Bizonyos szabályok betartásával ez könnyedén megy.

Bővebben