Krémkeverés alapok

Mire lesz szükség?
Az itt következő lista azokat az eszközöket és anyagokat tartalmazza, melyekre a kozmetikumok elkészítéséhez már a kezdetekben szükség van: hőálló üvegedények, precíziós mérleg, normál konyhai eszközök, valamint olajok, zsírok, emulgeátorok, stb.


A krémkeverés menete
Egy klasszikus, emulgeátoros krém a zsírfázis és a vízfázis felmelegítés utáni elegyítésével jön létre. Ehhez kimérjük a zsírfázis melegíthető (nem hőérzékeny) alapanyagait az egyik edénybe, a vízfázis melegíthető alapanyagait a másik edénybe, mindkettőt vízfürdőbe állítjuk és az emulgátor és a konzisztencianövelők teljes olvadásáig melegítjük őket.

Krémkeverési útmutató lépésről lépésre
Íme a boszorkánykonyha titkai, lépésről lépésre, képekkel. Nézzük, hogyan készül egy átlagos emulzió, vagyis vizet is tartalmazó krém.

Tartósítás
Akárcsak az élelmiszereket, a kozmetikumokat is tartósítani kell, ha nem rövid időn belül használjuk fel őket. A hagyományos kozmetikumokat eleve sokáig elálló alapanyagokból készítik, ezen felül még erős konzerválószerekkel is tartósítják őket. A natúrkozmetikumok esetén ennél szelídebb eljárásokat, anyagokat alkalmazunk.