Az X-generáció tagjai közül még ma is sokan fújjuk kívülről, hogy milyen csokoládékat szeretett Gombóc Artúr, Csukás István és Sajdik Ferenc alkotópáros mesefigurája. Egyrészt, mert a 80-as években az egyetlen televíziócsatornán minden nap izgatottan vártuk az esti mesét, ahol sok más klasszikus mellett ennek a bájos dagadt madárnak és Picurnak a kalandjait izgulhattuk végig, másrészt azért, mert tényleg az összes fajta csokoládét fel lehet sorolni, ami csak az ember eszébe jut. Illetve akkoriban eszébe jutott, mivel azóta az édességipar egyre cifrább kreációkkal áll elő.
Az olyan megszállott csokoládérajongók, mint én, mint Gombóc Artúr, idén tavasz óta észre kellett vegyék, hogy a csokoládépiacon soha nem látott választékban jelennek meg a nemcsokoládék... vagyis azok a termékek, amelyek magukat csokoládénak álcázva a lehető legkevesebb csokoládét tartalmazzák. A lágyan olvadó, illatos finomság helyét a csomagoláson belül egyre nagyobb hányadban vették át az ostyák, kekszek, cukorkák, krémek, puffasztott gabonák, a karamell és a levegő, mely az egyik legcselesebb termék, a habosított csokoládé térfogatát hivatott növelni. Közben a 100 g-os csokoládétáblák jó része szép csendben 90 vagy 80 grammos lett, és árak ezzel párhuzamosan az egekbe szöktek.
Mi történt, és mi köze mindennek a kozmetikumainkhoz? A kérdés második felére minden bizonnyal már Ön is tudja a választ: a közös pont nem más, mint a kakaóvaj, mely mind a világ kedvenc édességének mind számos natúrkozmetikumunknak elengedhetetlen összetevője. A kérdés első felére a válasz egyrészt nagyon összetett, másrészt sajnos nagyon fog fájni annak, aki csak most értesül róla, hogy jó eséllyel le kell majd mondjon erről a mennyei alapanyagról.
A türelmetlenek kedvéért, akik csak a lényegre kíváncsiak: a világ egyre növekvő kakaóéhségét a bolygónk egy nem túl nagy, jelentős részben Ghánában és az Elefántcsontparton található termőterülete igyekszik kielégíteni, ezeken a területeken azonban az utóbbi időben sok környezeti, időjárási, társadalmi és gazdasági tényező hatására drasztikusan lecsökkent a korábban összesen évi 6 millió tonnára rúgó termés mennyisége, illetve rakéta módjára emelkedett égbe a kakaóbab ára, a kakaóvaj pedig tartós hiánycikké vált. Az elérhető készletek ára a tavalyihoz képest 5-6-szorosára emelkedett. A rossz hír az, hogy ehhez a jelenséghez valószínűleg hozzá kell szoknunk, nincs sok esély arra, hogy akár a kakaóvaj elérhetősége, akár az ára közelíteni fog az évtizedeken keresztül megszokott szinthez. Webáruházunkban is az utolsó csekély készletek érhetők már csak el, jelenleg nincs megbízható beszerzési forrásunk. Folyamatosan kutatjuk a lehetőségeinket, de őszintén szólva van az az árszínvonal, amelyet már vétek lenne vásárlásunkkal fenntartani, hiszen minél inkább megmarad a kereslet az irreális árak ellenére, annál inkább fognak tartóssá válni a magas árak.
Akit érdekel részleteiben is, hogy mi történt, annak mára már elég széles irodalom áll rendelkezésére a gazdasági portálok cikkei között. Csak a főbb tényezőket veszem itt sorra azok kedvéért, akik idáig eljutottak a cikk olvasásában, ami igen nagy teljesítmény a 15 másodperces videók korában. Jutalmul felajánljuk, hogy a most futó hírleveles akció helyett a Növényi olajok és zsírok kategóriában jelentős kedvezményt adunk a dezodorált kakaóvaj még meglévő készletére is, nem csak a kategória többi tagjára, ahogy a hírlevélben szerepel. Ehhez nem kell mást tenni, mint a kuponód mezőbe (nem a megjegyzés rovatba!) a hírleveles kuponkód helyett a fenti, ikonikus mesefigura nevét beírni.
E kis, titkos kitérő után jöjjenek tehát a jelenlegi kakaóhiány okainak részletei. Nyugat-Afrikában tavaly év végén szélsőségesen csapadékos időjárási körülmények uralkodtak, ami egy komoly gombás betegség kitöréséhez vezetett, melyek következtében óriási ültetvények pusztultak el. Ezek a betegségek ráadásul a bio ültevényeket még erősebben érintik. Az időjárás nem csak a szokatlan mennyiségű csapadék miatt ártott a termésnek, a területet intenzív hőhullámok és aszályok is sújtották, ami egy másik, bogarak által terjesztett, vírusos megbetegedésnek kedvezett és elvitte a maradék termés, illetve az ültetvények nagy részét is, mivel erre a betegségre nem létezik még hatékony vegyszeres védekezés sem. A szakértők szerint a tapasztalt kiszámíthatatlan, szélsőséges időjárás, mely tavaly pusztított a nyugat-afrikai országokban, az éghajlatváltozás miatt a jövőben még intenzívebbé válhat. A tragikus időjárási tényezőkön túl azonban az emberi gyarlóság is kivette a részét a kakaó diadalútjának megtörésében. Ghánában az illegális aranybányák nagy területeket foglalnak el a termő kakaóföldekből. A kistermelők - akik közül sokan a nemzetközi szegénységi küszöb alatt élnek - gyakran nem tudnak ellenállni annak, hogy földjeik egy részét eladják a bányászat céljára, mert így sokkal nagyobb jövedelemre tesznek szert, mintha fáradságos munkával megtermelnék a kakaóbabot. Más földbirtokosokat erőszakkal kényszerítenek távozásra saját földjeikről. A kakaó egekbe szökő ára akár jót is tehetne a gazdákkal, ám ezekben az országokban a kormányok határozzák meg a kakaó felvásárlási árát, akik így ugyanannyi pénzt kapnak a csekély megmaradt termésükért, mint tavaly. A gazdák a szerény jövedelmükből nem tudnak megfelelően beruházni a kártevők elleni védekezésbe és a termőképesebb növényekbe. A fairtrade kereskedelemből részt kapó kevés szerencsések nincsenek hatással a globális piaci folyamatokra, de mivel őket is sújtotta a szélsőséges időjárás, nincsenek eladható készleteik sem. A fizikai kakaókészletekkel rendelkező nagykereskedők ugyanakkor hatalmas összegeket szakítanak az emelkedő árszínvonal miatt, ahogy a tőzsdén számítógépet nyomkodó, a kakaóbab megtermeléséhez szükséges fáradságos munkát még hírből sem ismerő brókerek spekulációi is az egekbe hajtották a kakaóbab tonnánkénti árát.
Mindezek miatt elég valószínű, hogy akár hosszabb távon is le kell mondanunk a kakaófa termésének élvezetéről, legyen az egy régi vágású, 100 g-os, csak csokit tartalmazó, finom tábla, akár egy mennyei, lágyan olvadó, illatos, kakaóvajas testápoló. Mindenesetre mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha ezekhez a termékekhez továbbra is ragaszkodni szeretnénk. Kozmetikumainkban az egyelőre még elérhető mangóvaj jelentheti az alternatívát. Az élelmiszerek piacán már megjelent a csokoládé helyettesítője, mely fermentált, pörkölt napraforgómagból készül és biztos vagyok benne, hogy a szintetikus csokoládé aromák, illatok piaca is fellendülőben van, mert amit egyszer megkapott az emberiség, arról nem mond le egykönnyen....