logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

receptek slider

Általános tudnivalók a receptekhez

hogyan keszul tegelybetoltes 2

A honlapunkon szereplő receptek sok-sok kísérlet eredményeképpen jöttek létre. Sokszor egy kirepedezett kéz, egy sebes babapopsi vagy egy ekcémás bőrfelület kiáltott segítségért,  így a receptek egy része egy-egy probléma megoldásaként született és lett kipróbálva. Mindazonáltal nincs két egyforma ember, egyforma igény, egyforma probléma és  egyetlen megoldás.  Ezért az itt található receptek csupán részletes útmutatóul kívánnak szolgálni, illetve inspirálni újabb és újabb receptek megalkotásához. 

Bár a receptekben konkrét ajánlás szerepel a hozzávalókra vonatkozóan, igényeinknek - és kisérletező kedvünknek - megfelelően ill. bizonyos szabályok szerint bátran kicserélhetjük az egyes alapanyagokat. Az Alapanyagok menüpontban a receptek főbb hozzávalóinak ismertetői találhatók, itt ötleteket kaphatunk, hogy saját bőrünk igényeinek melyik összetevő felel meg legjobban, és aszerint változtathatjuk meg a recepteket.

A megadott mennyiségek általában 30g kész krémet adnak ki, ezt tekinthetjük próba mennyiségnek. Ha egy krém bevált, érdemes dupla adagot készíteni (vagy négyszereset, ha meg akarunk lepni valaki mást is....). Ugyanígy vehetjük egy recept mennyiségeinek felét, ha pl. egy 150g -os testápolóról van szó, és nem akarunk kezdetben ekkora mennyiséget elkészíteni. Az egyes krémeknél a fejlécben megadott összmennyiség körülbelüli adat (pl. 30 g-os krém esetén 29-31 g).

Kozmetikumok keveréséhez kizárólag desztillált víz, vagy növényi nedv, ill. párlat használható, a csapvíz sajnos nem felel meg erre a célra.

A konyhában érvényesülő "Minden kéz máshogy süt" elve itt is megállja a helyét; a feldolgozás módja meghatározó az eredmény szempontjából. Pontosan ugyanaz a recept is más-más krémet adhat attól függően, hogy ki hogyan készíti el. Nagy különbségek adódhatnak például a használt mixerünk teljesítményéből: minél nagyobb fordulatszámon történik az emulgeálás, az eredmény annál homogénebb, könnyedebb és - klasszikus emulgeátorok esetén (pl. Emulsan) - annál fehérebb lesz.

Mielőtt hozzákezdene egy-egy recept megvalósításához, mindenképpen olvassa át a Krémkeverés lépésről lépésre című útmutatót. Az elkészítési leírások már nem tartalmazzák az alapvető tudnivalók mindegyikét!
A recepttár reményeink szerint folyamatosan bővül és kiegészül majd az Önök tapasztalataival is.

Sok sikert!