logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

receptek slider

Arcápolás

Arclemosótej rozáceás bőrre

arclemosotej rozaceas borreMennyiség: 100g

Mosóaktív hányad: 1%

Zsírfázis: 13%

Tenzid: Lamesoft

A pirosodásra hajlamos, rozáceás bőr az érzékeny bőrtípusok közé tartozik és mindenképpen gyengéd tisztítást igényel. A kíméletes cukortenzid esetleges kimosó hatását tápláló szekliceolajjal és bőrnyugtató zabkivonattal ellensúlyozhatjuk. A hozzáadott xantán finom, védő bevonatot képez a bőrön. A lemosótej irritációt gátló hatását fokozhatjuk, ha víz helyett kamilla-, szalmagyopár- vagy levendulavizet használunk.


Hozzávalók:

I.fázis

10g sáfrányos szekliceolaj

3g Olivem

0,2g xantán

II.fázis

71,8g víz v. párlat

5g zabkivonat

4g glicerin

3g Lamesoft

III.fázis

3g Leucidal

Elkészítés:

1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lsd. Higiénia menüpont). Mivel az arclemosót Leucidallal tartósítjuk, hogy még a legérzékenyebb bőr is jól tolerálja, elengedhetetlen, hogy fokozottan ügyeljünk a higiéniára a készítés során. Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben szereplő anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.

2. Az olajat és az Olivemet mérjük össze egy főzőpohárba. A xantánt mérjük egy külön tálkába.

3. Egy másik főzőpohárba mérjük össze és alaposan keverjük el a II. fázis alapanyagait.

4. A két hőálló főzőpoharat a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén nem lesz, azaz minden szilárd összetevő teljesen el nem olvad, ekkor keverjük bele a xantánt (nem fog felolvadni). A zsírfázis ideális hőmérsékletét (70-80 ºC) kis hőmérővel ellenőrizhetjük.

5. A főzőpoharakat vegyük ki a vízfürdőből, a vizes fázist keverjük még egyszer át, hogy teljesen homogén legyen. A két fázist emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist kis részletekben keverjük bele a zsírfázisba. Az emulziót kb. négy percig folyamatosan, intenzíven keverjük, ezután alacsonyabb fordulatszámon hűlés közben többször át-átkeverjük. Az emulzió kb. 40 ºC környékén fog sűrűsödni, ekkor ismét fontos a folyamatos keverés.

6. Amikor az emulzió kézmelegre hűlt, keverjük bele a Leucidal tartósítószert.

7. Az elkészült arclemosót flakonba töltjük és feliratozzuk. Mivel Leucidalt használtunk a tartósításhoz, fontos, hogy kívülről ne jusson szennyeződés a kozmetikumba a használat során.

TIPP:

- Arctisztítás után használjuk a rozáceás bőrre szánt tonizáló, erősítő Vadgesztenyés arcvizet.

- Különösen érzékeny bőr esetén próbáljuk ki a Tenzidmentes arclemosó tejet érzékeny bőrre.

A recept bejelentkezés után letölthető.

Cimkék: : Arcápolás, Receptek