logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

receptek slider

Arcápolás

Hidratáló krém enyhén száraz vagy normál bőrre

lyso krm kincsesldaMennyiség: 30g

Zsírfázis: 34 %

Emulgeátor: Lysolecitin

 

 

 

 


 

Hozzávalók:

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis

2 g sárgabarack-magolaj

1,5 g szezámolaj

1 g szkvalán

1 g cetilalkohol

1,6 g Lysolecitin

2 g sheavaj

1 g szőlőmagolaj

18 g víz (vagy párlat, ill. aloe vera)

 0,25 g Solagum gélképző

2 g glicerin

 

5 csepp illóolaj

 

1 csepp tejsav

 

6 csepp Rokonsal tartósítószer

Elkészítés:

  1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
  2. Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
  3. A III. fázis alapanyagait a gélképző kivételével mérjük egy másik főzőpohárba.
  4. A sheavajat mérjük kis üvegtálkába.
  5. A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
  6. Adjuk hozzá a zsírfázishoz a II. fázis alapanyagait: először a sheavajat olvasszuk fel, majd a vízfürdőből kivéve adjuk hozzá a szőlőmagolajat is.
  7. Szórjuk hozzá a vízfázishoz a gélképzőt, és nagy fordulatszámon gélesítsük.
  8. A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, majd alacsonyabb fordulatszámon keverjük tovább.
  9. Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
  10. Az elkészült krémet pumpás adagolóba vagy airless adagolóba töltjük és feliratozzuk.

TIPP:

Testápolónak is jó. Ekkor, ha kívánjuk, hagyjuk el a szőlőmagolajat és számítsuk hozzá mennyiségét a sáfrányosszeklice-olajhoz.

Gazdagíthatjuk a krémet:

a.) Vitaminokkal: ekkor a vitamin mennyiségét vonjuk le a víz mennyiségéből. A vitaminokat végül a kézmeleg krémbe keverjük. Ehhez a recepthez adhatunk pl. 0,3 g E vitamint, illetve gyulladáscsökkentő hatás érdekében 1 g panthenolt.

b.) Hialuronsavval: Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy száraz főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinnel keverjük el, majd adjuk hozzá a vízfázis többi részét és azzal is keverjük el. Ezután a recept szerint dolgozzunk tovább. (Anyagok vízfürdőbe állítása.)

c.) Ha több vagy más hőérzékeny olajat szeretnénk adni a krémünkhöz, akkor az olaj mennyiségét vonjuk le az I. fázisban szereplő olajok valamelyikéből, és utolsóként keverjük (II. fázis) a vízfürdőből kivett zsírfázishoz. Ehhez a recepthez adhatunk pl. vadrózsaolajat (a szőlőmagolaj helyett is).

Alkoholos tartósítás:

Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:

50%-os alkohol esetén: 5,5 g alkohol és 12,5 g víz szükséges.

70%-os alkohol esetén: 3,5g alkohol és 14,5 g víz szükséges.

Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!

 

 

Cimkék: : Arcápolás, Receptek