logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

receptek slider

Pezsgő fürdőbomba

Ezek a fürdőbombák - bolti társaikkal ellentétben - nem pezsegnek annyira intenzíven, viszont valóban ápolják a bőrünket, hiszen nem csak szódabikarbónát és citromsavat tartalmaznak (némi mesterséges színezékkel és illattal vegyítve), hanem ápoló növényi vajakat is.


FürdőbombákHozzávalók:

100 g szódabikarbóna

50 g porított (!) citromsav

25 g keményítő

30 g sheavaj vagy kakaóvaj

illóolajok

Színezék (kakaó, agyag, olaj alapú élelmiszerszínezék)

 

Emulgeáló bombához:

10 g Lysolecitin

 

Elkészítés:

  1. A porokat jól összekeverjük, és hozzáadjuk a vízfürdőben felolvasztott sheavajat (a benne olvasztott Lysolecitinnel), esetleg színezékkel.
  2. Jól összedolgozzuk a masszát, mely ideális esetben olyan állagú, mint a nedves homok, nem krémes vagy folyékony.
  3. Ekkor tehetünk hozzá illóolajat, illetve színezékként kakaóport vagy agyagot. Ha nem elég szilárd a massza készítéskor, akkor hagyjuk egy picit pihenni, amíg  a zsírok szilárdulnak kissé.
  4. A masszát erőteljesen formába nyomjuk, úgy, hogy ne maradjon levegős, mert ez szilárdulás után repedéshez vezethet. A félgömbökhöz-gömbökhöz használhatunk pl. hobbi boltban kapható szétnyitható műanyag dekorációs gömböt. Alkalmasak az egyszerű szilikon jégkockatartó formák is. Formázhatunk egyszerűen golyókat is a kezünkkel.
  5. Ha műanyag gömböt használtunk, akkor rövid szikkadás után óvatosan kifordítjuk a masszát a formából. Ne tegyük előtte hűtőbe, mert beleköt, csak miután kivettük a formából (kb. fél órára). A szilikon formát rögtön hűtőbe tehetjük, majd szilárdulás után pár percre a mélyhűtőbe. Ezután óvatosan ki lehet nyomni a fürdőbombákat a formából.
  6. Ha szeretnénk, beletűzhetünk a tetejükbe egy díszt, pl. szárított virágot, vagy kagylót...
  7. Akármelyik módszerrel készültek is a bombák, letakarva (vagy egy dobozban) még pár napig szárítjuk őket, majd szép, zárható üveg tartóba rendezzük, vagy egyenként celofánba csomagoljuk őket. Fontos, hogy a bombákat ne érje víz, de még pára sem használat előtt, mert a pezsgés elkezdődik a felületükön, ami elcsúnyítja őket.

TIPP:

- A fenti okból ne kövessük olyan receptek tanácsait, melyek a fürdőbombák készítéséhez gyors, vizes összetapasztást javasolnak, tehát ne adjunk a készítéskor a bombákhoz még kis mennyiségű vizet sem!  Kötőelemként a legjobb választás az ápoló növényi vaj.

- Ha Lysolecitint adunk a bombához, az a kádban segíti a zsírok emulgeálását, és könnyebb lesz takarítani a kádat a fürdőzés után, mivel egy emulziót kell lemosni a kádról, nem pusztán zsírt. Figyelem! Nem minden kádról jön le egyformán a rátapadt - esetleg színes - zsír. A lemezkádakról könnyedén lejön, a műanyagokról nehezebben. 

- A készítéshez porított citromsavat használjunk, különben nem lesz szép az eredmény!

 

Cimkék: : Fürdőkellékek, Receptek