logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

receptek slider

Regeneráló kézkrém

Mennyiség: 30 g

Zsírfázis: 27%

Emulgeátor: Pluromatte


Hozzávalók:

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis

2 g körömvirágolaj

1 g szkvalán

1,3 g cetilalkohol

1 késhegynyi Avocadin (0,5g)

1,2 g Pluromatte

2 g sheavaj vagy kakaóvaj

 

17,5 g víz (vagy gyógynövénypárlat,

2 g glicerin

0,5 g E vitamin

1 g panthenol

5 csepp illóolaj

1 csepp tejsav

6 csepp Rokonsal tartósítószer

Elkészítés:

  1. Regeneráló kézkrémA hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
  2. Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
  3. A III. fázis alapanyagait mérjük egy másik főzőpohárba.
  4. A II. fázis alapanyagát mérjük kis üvegtálkába.
  5. A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
  6. Adjuk hozzá a zsísrfázishoz a II. fázis alapanyagait. A shea- ill. kakaóvajat a kézi mixerrel teljes olvadásig keverjük. Vegyük ki a poharakat a vízfürdőből.
  7. A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, amíg homogén lesz, majd alacsonyabb fordulatszámon, vagy kézzel keverjük tovább.
  8. Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
  9. Az elkészült krémet (tubus)tégelybe töltjük és feliratozzuk.

Gazdagíthatjuk a krémet:

a.) Ha hőérzékeny olajat szeretnénk adni a krémünkhöz, akkor az olaj mennyiségét vonjuk le az I. fázisban szereplő olajok valamelyikéből, és utolsóként keverjük (II. fázis) a vízfürdőből kivett zsírfázishoz. Ehhez a recepthez adhatunk pl. vadrózsaolajat.

b.) Zsírosabb hatású krémhez: kicserélhetjük a macerátumokat (kamilla- és körömvirágolaj) zsírosabb olajokra, pl. makadámiadió, mandula, jojoba vagy avokádóolajra.

Alkoholos tartósítás: 

Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával (pl. körömvirág és kamilla tinktúrával) is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:

50%-os alkohol esetén: 6 g alkohol és 11,5 g víz szükséges.

70%-os alkohol esetén: 4 g alkohol és 13,5 g víz szükséges.

Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!

Cimkék: : Testápolás, Receptek