logo

Natúrkozmetikumok
saját kezűleg

 
facebook-40  rss-40   mail-40  home-40

receptek slider

Hidratáló testápoló

TestápolásMennyiség: 150 g

Zsírfázis: 27%

Emulgeátor: Emulsan


Hozzávalók:

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis

12 g sáfrányosszeklice-olaj

12 g mandulaolaj

1,5 g cetilalkohol

7 g Emulsan

8 g sheavaj vagy kakaóvaj

98 g víz (vagy párlat, aloe vera)

12 g glicerin

0-25 csepp illóolaj

3 csepp tejsav

30 csepp Rokonsal tartósítószer

 Elkészítés:

  1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
  2. Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
  3. A III. fázis alapanyagait mérjük egy másik főzőpohárba.
  4. A II. fázis alapanyagát mérjük kis üvegtálkába.
  5. A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
  6. Adjuk hozzá a zsírfázishoz II. fázis alapanyagait, a shea- ill. kakaóvajat a kézi mixerrel teljes olvadásig keverjük, majd vegyük ki a poharakat a vízfürdőből.
  7. A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, majd alacsonyabb fordulatszámon keverjük tovább.
  8. Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
  9. Az elkészült krémet flakonba töltjük és feliratozzuk.

Gazdagíthatjuk a krémet:

a.) Vitaminokkal: ekkor a vitamin mennyiségét vonjuk le a víz mennyiségéből. A vitaminokat végül a kézmeleg krémbe keverjük. Ehhez a recepthez adhatunk pl. 1,5 g E vitamint, illetve gyulladáscsökkentő hatás érdekében 4 g panthenolt.

b.) Ha hőérzékeny olajat szeretnénk adni a krémünkhöz, akkor az olaj mennyiségét vonjuk le az I. fázisban szereplő olajok valamelyikéből, és utolsóként keverjük (II. fázis) a vízfürdőből kivett zsírfázishoz. Ehhez a recepthez adhatunk pl. vadrózsaolajat.

c.) Táplálóbb testápolóhoz: kicserélhetjük a sáfrányosszeklice-olajat kevésbé könnyű olajokra, pl. makadámiadió-, mandula-, jojoba- vagy avokádóolajra. Több féle olajat is használhatunk, az összmennyiség legyen 24 g.

d.) Nagyon száraz bőrhöz: adhatunk Avocadint - ehhez a recepthez max. 3 g-ot - az első fázishoz. Vonjuk le mennyiségét az olajok vagy a II. fázis összetevőiből. Mivel ez az anyag magasabb hőmérsékleten olvad, érdemes a receptben található leghőállóbb olajban felolvasztani, majd utána egészíteni ki a zsírfázis többi elemével.

Alkoholos tartósítás:

Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:

50%-os alkohol esetén: 30,5 g alkohol és 67,5 g víz szükséges.

70%-os alkohol esetén: 21 g alkohol és 77 g víz szükséges.

Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!

Emulgeátor megválasztása:

Ehhez a krémhez használhatunk Plantemuls emulgeátort, ekkor a krém tulajdonságai nem változnak, illetve Pluromatte emulgeátort is, ha mattabb hatású és érzetű krémet szeretnénk kapni eredményül. Mindkét anyaggal egy az egyben helyettesíthetjük a receptben szereplő Emulsant.

 

Cimkék: : Testápolás, Receptek