Kakaóvajas testápoló
Mennyiség: 150g
Zsírfázis: 33 %
Emulgeátor: Lysolecitin
Hozzávalók:
Zsírfázis | Vízfázis | ||
I. fázis: | II. fázis: | III. fázis | IV. fázis |
25 g makadámia-, mandula-, sárgabarackmagolaj, stb., vagy ezek kombinációja) 5 g cetilalkohol 8 g Lysolecitin |
12,5 g kakaóvaj
|
90 g víz (vagy gyógynövénypárlat)
10 g glicerin
1,2 g Solagum gélképző |
25 csepp illóolaj
3 csepp tejsav
30 csepp Rokonsal tartósítószer |
Elkészítés:
- A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
- Az I. fázis alapanyagait mérjük egy főzőpohárba.
- A III. fázisból a vizet és a glicerint mérjük egy másik főzőpohárba, a solagumot külön, kis üvegtálkába.
- A II. fázis alapanyagát mérjük kis üvegtálkába.
- A két hőálló edényt a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
- Adjuk hozzá a zsírfázishoz a kakaóvajat. Vegyük ki a vízfürdőből a poharakat. Gélesítsük a vízfázist a solagummal.
- A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, míg homogén krémet nem kapunk. Utána alacsonyabb fordulatszámon keverjük tovább.
- Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
- Az elkészült krémet flakonba töltjük és feliratozzuk.
Gazdagíthatjuk a krémet:
a.) Vitaminokkal: ekkor a vitamin mennyiségét vonjuk le a víz mennyiségéből. A vitaminokat végül a kézmeleg krémbe keverjük. Ehhez a recepthez adhatunk pl. 1,5 g E vitamint, illetve gyulladáscsökkentő hatás érdekében 4 g pantenolt.
b.) Szkvalánnal a még bársonyosabb bőrért: tegyünk 5 g szkvalánt a zsírfázishoz és ezt a mennyiséget vonjuk le az olaj(ok) menyiségéből. Tehát összesen 20 g olajat és 5 g szkvalánt melegítsünk az I. fázissal.
Alkoholos tartósítás:
Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:
50%-os alkohol esetén: 27,5 g alkohol és 62,5 g víz szükséges.
70%-os alkohol esetén: 18,5 g alkohol és 71,5 g víz szükséges.
Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol!
Cimkék: : Testápolás, Receptek