Leírás
A Vanilla planifolia terméséből készült természetes, különleges tisztaságú CO2‑kivonat ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból, természetes, bio alkoholban (alkoholtartalom kb. 60 %). A végterméket 2 % természetes vanilinre standardizálják, így egy folyékony, cseppenként adagolható anyagot nyernek. 1 kg végtermék előállításához kb. 1,2-1,5 kg szárított vaníliarudat használnak fel.
A termékünkhöz felhasznált vaníliatermést egy hosszútávú együttműködési projekt keretén belül, környezetvédelmi, szociális és gazdasági szempontból is fenntartható, ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból szerzik be, az érintetlen nyugat-ugandai Rwenzori-hegységben gazdálkodó kistermelőktől. Az erjesztés körülményeit szigorúan ellenőrzik a vanillintartalom optimalizálása érdekében. Ez biztosítja a tiszta, összetéveszthetetlen vaníliaaromát. A vaníliarudakat ezután azonnal a németországi gyártóhoz szállítják, ahol kíméletes CO2‑kivonással nyerik a kiváló minőségű vaníliakivonatot.
Fizikai jellemzői: Természetes, intenzív vanília illatú, sárgás vagy világosbarna színű folyadék.
Főbb összetevői: alkohol, víz, vanília kivonat (kizárólag a növényből kinyert, természetes vanilin tartalom kb. 2 %)
Lehetséges allergén alkotóelemek: vanilin
Hatásai, tulajdonságai:
• Illatosító (meleg, vanillinszerű, balzsamosan édes, rumos jegyekkel)
• Ízesítő
• Belélegezve nyugtató, feszültségoldó, stresszoldó
• Afrodiziákum
Ajánlott felhasználása, készítmények:
• Testápolók, testvajak, szilárd testvajak
• Masszázsolajok, masszázskrémek
• Arckrémek, kézkrémek
• Ajakápolók
• Fogkrémek
• Szilárd parfümök
Adagolása és feldolgozása: Intenzív illata miatt cseppenként adagoljuk a kész, teljesen lehűlt kozmetikumhoz. A vanilinre érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki.
Csomagolás: borostyánszínű, gyógyszerészeti üvegpalack, cseppentőbetétes kupak
Származás: Uganda/EU
INCI: Alcohol, Aqua, Vanilla Planifolia Fruit Extract
Külsőleg! Kozmetikai alapanyag.
Vélemények
A vanília CO2-kivonat bemutatása
A vanília az aromák királynője, az erjesztett vaníliarúd több mint 250 aromakomponenst tartalmaz, ezzel az egyik legösszetettebb aromavilágú anyagok egyike. A Vanilla planifolia egy eredetileg Közép-Amerika trópusi erdeiben vadon növő kúszónövény, de a világ más, trópusi vidékein (pl. Uganda, Madagaszkár) is termesztik. A virágos növények egyik legnagyobb családjába, az orchideafélék (Orchidaceae) családjába tartozik. A növény húsos, sárgás-zöldes virágai, melyek kora reggel nyílnak, még nem hordozzák magukban a vanília illatjegyeit. A virágokból négy hét alatt hosszú, vékony, babra emlékeztető, hüvelyes termések fejlődnek, melyek több ezer apró fekete magot tartalmaznak. Ezek a termések sem vanília illatúak még, a népszerű aromájuk a hüvelyek szárítása és fermentálása után alakul ki.
A vanília szó a spanyol vaina szóból származik, amely hüvelyt jelent. A vanília legősibb és egyben a mai napig elterjedt felhasználási módját az azték kultúrának köszönhetjük, hiszen ők keverték először csokoládéjukhoz ezt a fűszert. A spanyolok az aztékoktól ismerték meg a különleges aromájú anyagot, melyet a XVI. századtól Európába szállítottak.
A vanília (a Vanilla nemzetség tagjai) az egyetlen olyan orchidea, amely mezőgazdasági szempontból értékes termést hoz, és a világon forgalmazott vaníliarúd 95 %-a egyetlen fajból – a Vanilia planifoliából – származik. A vanília a világ egyik legnépszerűbb aromája és a Vanilia planifolia súlyra vetítve az egyik legértékesebb fűszernövény, ezért a világ vanília-éhségét legnagyobb mennyiségben szintetikus utánzatokkal elégítik ki. A ma általánosan használt „vaníliaesszenciát” a papírgyártás melléktermékeként keletkező fapépből és kőszénkátrányból (toluol) szintetizálják.
Sokan nem tudják, de természetes vanília-illóolaj nem létezik, a vanília aromáját csak valamilyen oldószer segítségével lehet kinyerni. Az aromaanyagok kíméletes kivonására és koncentrált formában történő feldúsítására a CO2‑extrakciós eljárás a legmegfelelőbb és a legtisztább technológia. A fermentált vaníliarúd szénaszerű, fémes, fenolos és édes alapjegyekkel rendelkezik. A vanília CO2-kivonatokat kiegyensúlyozott, harmonikus aroma jellemzi, lágy, meleg, vanillinszerű, rumos jegyekkel. A gyártás során a vaníliarudakat összezúzzák és bio alkohollal keverik össze. Ezt a keveréket vulkanikus eredetű, nagy tisztaságú, természetes szén-dioxiddal extrahálják, mely nagy nyomás alatt folyékonnyá válik, majd ismét elillan, ezért egyáltalán nincsenek jelen oldószer-maradványok, szervetlen sók vagy nehézfémek maradványai. Egy további lépésben a vizes-alkoholos CO2‑kivonatot alkohol hozzáadásával 2 % vanilinre standardizálják, így egy folyékony, cseppenként adagolható anyagot nyernek.