Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Xantán gélképző, transzparens

990 Ft (780 Ft + ÁFA)
Menny.:db
Fermentációval előállított, természetes gélképző átlátszó gélek készítéséhez.
INCI: XANTHAN GUM
Elérhetőség: Raktáron
Szerezhető hűségpontok: 10

Leírás

Xantán transzparens. Fermentációval előállított, természetes gélképző átlátszó gélek készítéséhez.

Fizikai jellemzői: Enyhe, decens illatú, törtfehér por.

Hatásai, tulajdonságai:
• átlátszó, könnyen önthető géleket hoz létre
• a vizes oldatokat sűríti, viszkozitásukat növeli
• alacsony koncentrációban is hatékony
• hőstabil, pH-változásokra nem érzékeny
• melegen és hidegen is feldolgozható
• javítja az emulziók stabilitását
• finom, védő bevonatot képez a bőrön
• segíti a bőr nedvességtartalmának megőrzését
• erősíti a káros külső hatások elleni védelmet (pl. anti-pollution, irritációgátló)
• selymes bőrérzetet biztosít
• segíti a nem oldható szilárd anyagok (pl. agyagok, pigmentek) eloszlatását

Ajánlott felhasználása, készítmények:
• átlátszó gélek (pl. samponok, tusfürdők, arclemosók, szérumok, bőrradírok, pakolások) készítéséhez
• emulziók (pl. krémek, fluidok, lotionok, dezodorok) sűrítésére, stabilitásának fokozására
• pigmenttartalmú dekorkozmetikumokba (hajszínezők, szájfények)
• napvédő kozmetikumok hőstabilitásának fokozására
• bőrnyugtató készítményekbe
• fogkrémekbe

Feldolgozása: Vizes közegben gyorsan duzzad, ezért csomósodásra hajlamos, ez természetes tulajdonsága. Ezért a helyes feldolgozási mód az, ha a kimért xantánt először kevés glicerinben vagy alkoholban oszlatjuk el, majd kis részletekben keverjük hozzá a vizes folyadékot, s azzal dolgozunk tovább (pl. melegítés). Emulziók készítésénél további lehetőség, hogy a zsírfázishoz adjuk a xantánt közvetlenül emulgeálás előtt.
A xantángél hőre vagy pH-ra nem érzékeny. Melegítés vagy keverés hatására viszkozitása lecsökken, de kihűlve, vagy állás közben visszasűrűsödik. 0,1 % konyhasó (NaCl) hozzáadásával sűrűsége és stabilitása növelhető. Savakkal, bázisokkal, sókkal jól fér össze, azokkal kompatibilis. Anionos tulajdonságából adódóan kationos tenzidekkel inkompatibilitást mutathat.

Adagolása: 0,02-1,5 %

INCI: Xanthan gum
Külsőleg! Kozmetikai alapanyag.

Vélemények

4.80
10 értékelés
(8)
(2)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
2025. 02. 26. -
Igazolt vásárlás
Arckrémekben, tusfürdőkben használom, sajnos elég könnyen csomósodik, így csak keveset merek belőle tenni. Mindenesetre nagyon jó gélképző.


Kedves Júlia! A xantán természete, hogy "csomósodik", mivel az összetapadt szemcsék felületére kerülő nedvesség azonnal megduzzasztja az anyagot, kialakul egy külső géllabda, így belül nem tud megduzzadni az anyag. Ez nem minőségi hiányosság, hanem az anyag természete. A megoldás az, ha az ember a feldolgozási javaslatnak megfelelően bánik vele, azaz legelőször olyan anyagban keveri el, amelyben még nem duzzad (pl. száraz főzőpohárba tett glicerin), majd ezt követően keveri bele a víznemű anyagokat. Így még nagy mennyiségben is abszolút könnyen és csomómentesen dolgozható fel.
2025. 01. 25. -
Igazolt vásárlás
2024. 08. 05. -
Remekül gélesít én mosogatószer készítéséhez is használom
2024. 06. 06. -
Igazolt vásárlás
Hidratáló arckrémhez és arclemosóhoz is használom, az arckrém állagát nagyon jól beállítja
2024. 06. 02. -
Igazolt vásárlás
Az arclemosókban használom évek óta, jól bevált termék.
2024. 05. 18. -
Nagyon szeretem ezt a gélképzőt. Nagyon sok dolgomhoz fel tudom használni.
2024. 03. 07. -
Az újfajta xantánnal az a tapasztalatom, hogy a vizes fázisba keverve elég hamar csomósodik (ellentétben a korábbi változattal), így csak kis mennyiséget tudok intenzív keverés mellett belekeverni. Így inkább az vált be, hogy a zsírfázishoz keverem, illetve sampon/ tusfürdő esetén a tenzidekhez (vagy tenzid+olajos fázis). Így végül szépen feloldódik, elkeveredik, homogén elegyet ad. :)
2024. 03. 05. -
Hozza az elvárt hatást, nagyon jó gélképző összetevő, ajánlom mindenkinek!
2024. 03. 01. -
Igazolt vásárlás
Nagyon jól oldódik, a legjobb, amit eddig próbáltam.
2024. 02. 16. -
Igazolt vásárlás
Legjobb xantán, amit találtam a piacon. Főleg samponba, tusfürdőbe szoktam, arckrémbe szerintem jobb a Solagum.

A Xantán bemutatása

A xantángumi egy sok ezer cukor-alapegység összekapcsolódásával létrejövő, a növényi cellulózhoz hasonló szerkezetű, anionos poliszacharid. A Xanthomonas campestris nevű baktérium sejtfalának természetes alkotója, ezért előállítása biotechnológiai fermentációval történik. Az élelmiszer- és gyógyszeripar mellett a kozmetika is nagy mennyiségben alkalmazza.

A xantángumi gélképző tulajdonságú. Vizes oldatokhoz adva már kis koncentrációban is sűrítő, viszkozitásnövelő hatású. A kereskedelmi forgalomban többféle változata kapható, amelyek eltérő tulajdonságú xantángélek képzésére alkalmasak. Jelentős eltérések mutatkoznak a feldolgozhatóságban, a kapott gél sűrűségében, átlátszóságában, önthetőségében, stabilitásában, bőrérzetében és mindezekkel összefüggésben a beszerzési árban is. Az eltérő tulajdonságú (pl. különböző sűrítő hatású) xantángumi-változatok az egyes receptekben eltérő módon viselkednek, nem egyértelműen helyettesítik egymást, ezt a receptek elkészítésekor mindenképpen figyelembe kell venni.

A webáruházunkban forgalmazott Xantán transparens által létrehozott gél átlátszó, könnyen önthető (flakonokból, pumpás adagolókból könnyen kinyerhető), stabil, jól melegíthető, pH-változásokra nem érzékeny. Melegítés vagy keverés hatására viszkozitása csökken, de kihűlve vagy állás közben visszasűrűsödik. Sűrűségét és stabilitását 0,1 % konyhasó (NaCl) hozzáadásával tovább fokozhatjuk. A xantángélek sokféle kozmetikum alapját képezhetik. Segítségükkel készíthetünk samponokat, tusfürdőket, olajmentes vagy alacsony olajtartalmú arctisztítókat, illetve magas víztartalmú és vízoldékony hatóanyagokban gazdag, hűsítő szérumokat, hidrogéleket.

Kis mennyiségű (kb. 0,02-0,2 %) xantán hozzáadásával az emulziós kozmetikumok stabilitása is jelentősen növelhető. Ennek különösen az alacsony emulgens-koncentrációjú, konzisztencianövelő nélkül készülő fluidok és lotionok vagy a nagyobb hőhatásnak kitett napvédők esetében lehet jelentősége. Ez a kis mennyiségű xantán ráadásul javítja a krémek eloszlathatóságát és selymesebb bőrérzetét eredményez. Ugyanakkor egy finom, vékony bevonatot képez a bőrön és a hajon, amely segíti a nedvességtartalom megőrzését és erősíti a károsító, irritáló külső hatások elleni védelmet.

Bár a xantán az enzimek által nehezebben lebontható, stabilabb poliszacharidok közé tartozik, a mikroorganizmusok számára mégis megfelelő táptalajul szolgálhat, ezért a xantángélek tartósításáról a megszokott módon gondoskodni kell.