1. Előkészületek
Fertőtlenítsük a tiszta, hőálló üvegedényeket, kanalakat, keverőbotokat, hogy megfelelő tisztasággal tudjunk dolgozni. Lásd: Higiénia. Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat.
Előkészületek a krémkeveréshez
Eszközök
2. Zsírfázis kimérése
Mérjük ki a zsírfázis alapanyagait (a hőérzékeny anyagok, mint pl. a növényi zsírok, hőérzékeny olajok kivételével) egy hőálló üvegedénybe (főzőpohárba). Mivel egészen kis mennyiségekkel dolgozunk, ezért preciziós mérlegre (levélmérleg, ékszermérleg) lesz szükség. Először a szilárd állapotú anyagokat rakjuk az edénybe, így kiszedhetjük az esetleges többletet. Kis tálkákat, esetleg mignonpapírt használva külön-külön is kimérhetjük az anyagokat. Ezután az olajokat öntsük óvatosan a főzőpohárba. Sokat segít egy pipetta, amivel elkerülhetjük, hogy több olaj ömöljön bele a pohárba, mint amennyit szeretnénk. A zsírokat mérjük külön tálkába.
A szilárd összetevők kimérése
Együtt a kimért zsírfázis
A zsírokat külön tálkába mérjük
3. Vízfázis kimérése
Mérjük ki a vízfázis alapanyagait egy másik hőálló edénybe. A vizet, aloe verát, növényi párlatot, glicerint egy pohárban, együtt melegítjük. Ha a receptünk hialuronsavat tartalmaz, a legkönyebben úgy dolgozhatjuk fel, ha a teljesen száraz pohárba először a glicerint mérjük bele, majd a glicerinben keverjük el alaposan a hialuronsavat. Csak ezután adjuk hozzá a keverékhez a vizet, és azzal is alaposan elkeverjük. Az alkoholos kivonatokat viszont nem szabad melegíteni, mert elillan az alkohol, ezért ezek nem kerülnek a melegítendő vízfázisba. A többi hőérzékeny anyagot (vitaminokat, kivonatokat) sem most adjuk a vízfázishoz. A két edénykét - a zsírfázist tartalmazó poharat és a vízfázist tartalmazó poharat - vízfürdőbe állítva a tűzhelyre tesszük és elkezdjük melegíteni. Egy idő után a poharak elkezdenek „táncolni”, ekkor tegyük takarékra a lángot/platnit. Addig melegítjük az anyagokat, míg a zsírfázis homogén lesz, teljesen elolvadnak a szilárd összetevők. Fontos, hogy emulgeáláskor a két fázis elég meleg legyen (65-70 fok) és hozzávetőlegesen azonos hőmérsékletű. Ezért miután elolvadtak az összetevők, érdemes még egy kicsit melegíteni a poharakat.
Kimérjük a vízfázis összetevőit
A hialuronsav elkeverése a glicerinben
Vízfázis kimérése a glicerinre
4. Zsírfázis összedolgozása
Ha elolvadtak a szilárd összetevők és elég meleg a zsírfázis, lezárjuk a platnit. A poharakat nem vesszük ki a vízfürdőből, hanem óvatosan beletesszük a zsírokat a zsírfázist tartalmazó pohárba és a kézi mixerrel teljes olvadásig keverjük őket. Ezután kivesszük a poharakat a vízfürdőből. Ha van hőérzékeny olajunk a receptben, azt most adhatjuk hozzá a zsírfázishoz. Ha a recept gélképző anyagot tartalmaz, azt a kézi mixerünk segítségével szintén most oszlatjuk el a zsírban. de csak a vízzel való találkozáskor fogja betölteni feladatát.
Eldolgozzuk a zsírokat
a felmelegített zsírfázisban
Hozzáadjuk a hőérzékeny
olajokat a zsírfázishoz
5. A zsírfázis és a vízfázis vegyítése - emulgeálás
A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünk tésztadagasztó karjával, a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Azért nem jó a habverő kar, mert a krémbe túl sok levegő kerül, habos lesz. Addig keverjük az emulziót, míg homogén krémet nem kapunk (receptúrától függően 2-4 perc). Ha már kialakult a homogén krém, még ha folyékony is, kisebb fokozaton folytatjuk a keverést, míg kézmelegre hűl és besűrűsödik. A végső konzisztencia legtöbbször csak másnapra alakul ki.
Beleöntjük a vízfázist
a zsírfázisba...
... és a kézi mixer dagasztókarjával
emulgeáljuk az összetevőket
6. Hőérzékeny anyagok hozzáadása a kézmeleg krémhez
Ha az emulzió kézmelegre hűlt, hozzáadjuk a hőérzékeny anyagokat: a vitaminokat, kivonatokat, az illóolajokat, tejsavat és a konzerválószert (Rokonsal vagy alkohol, ill. alkoholos kivonat). Ezeket az anyagokat egymás után adjuk hozzá a krémhez, mindegyiket jól elkeverve. Ezután addig keverjük kézzel az emulziót, míg teljesen ki nem hűl.
A kialakult emulzióba mérjük
a hőérzékeny hatóanyagokat, alkoholt,
tinktúrát, illóolajokat
7.Krém csomagolása, címkézése
Az elkészült krémet előzetesen fertőtlenített (tubus)tégelybe, pumpás adagolóba, flakonba tesszük és feliratozzuk. Kerüljön rá a krém neve, a receptúra száma, a készítés ideje, ill. a lejárati idő. Például:
Nappali krém (5.) 2023. 11. 01. Felhaszn.: 2024. 01. 31. |
Ez az útmutató egy klasszikus, egyszerű emulzió elkészítését mutatta be. A készítmény típusától, összetevőitől, a felhasznált emulgeátortól függően számtalan elkészítési mód létezik, ezért mindig vegyük figyelembe a receptben és az alapanyagok bemutatásánál leírtakat.