Mennyiség: 50 g
Zsírfázis: 60 %
Emulgeátor: Lamecreme
Ez a gazdag, krémes állagú testvaj egy igazi csemege. Fűszeres, marcipános illatával karácsony tájékán a gyermekkori szaloncukrok varázsát idézi. Tápláló és hidratáló összetevői a hideg, téli napokban is hatékonyan védik a bőrt a kiszáradástól. Használjuk esténként, fürdés vagy zuhanyozás után a még meleg, enyhén nedves bőrbe masszírozva. Ajándéknak is pompás választás.

Hozzávalók:
I.fázis
5 g kókuszolaj
2 g szilvamagolaj
4,5 g mandulaolaj
3 g Lamecreme
II. fázis
10 g kakaóvaj
5 g sheavaj
III. fázis
2,5 g glicerin
17 g víz
IV. fázis
10 cs. Rokonsal
1 cs. tejsav
7-9 cs. narancs illóolaj
7-9 cs. mandarin illóolaj
3-4 cs. szegfűszeg illóolaj
Elkészítés:
1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lsd. Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben szereplő anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
2. Az I. fázis alapanyagait mérjük össze egy főzőpohárba. A II. fázis alapanyagait pedig külön-külön kis tálkákba.
3. A III. fázis anyagait mérjük össze egy másik főzőpohárba.
4. A két hőálló főzőpoharat a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén nem lesz, azaz minden szilárd összetevő teljesen el nem olvad. Ekkor a vízfürdőt vegyük le a platniról vagy oltsuk el alatta a lángot, a zsírfázishoz pedig adjuk hozzá a sheavajat és teljes olvadásig keverjük el. Hasonlóan olvasszuk fel a zsírfázisban a kakaóvajat is.
5. Vegyük ki a poharakat a vízfürdőből, és a két fázist emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba, és kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig intenzíven keverjük az emulziót, amíg homogén és hab nélküli nem lesz, utána alacsonyabb fokozaton keverjük tovább.
6. Amikor az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként belekeverjük a IV. fázis alapanyagait.
7. Az elkészült testvajat tégelybe töltjük és feliratozzuk.
TIPP:
- Mindenképp natúr kakaóvajjal érdemes készíteni, ha a fenti illatkombinációt választjuk.
- Tetszés szerint más illatú változatban is elkészíthető. Ekkor a szilvamagolajat cseréljük a hasonló bőrápoló tulajdonságú, de semlegesebb illatú mandula- vagy sárgabarackmagolajra, kakaóvajból pedig választhatjuk a dezodorált változatot.
- Marcipánrajongók készíthetnek mellé Narancsos-marcipán ajakápolót.