Barion Pixel

Ezen a weboldalon sütiket (cookie) használunk annak érdekében, hogy javíthassuk a felhasználói élményt és jobb szolgáltatást nyújthassunk.

Tápláló krém nagyon száraz bőrre

Mennyiség: 30 g
Zsírfázis: 43 %
Emulgeátor: Lysolecitin


Hozzávalók:

Zsírfázis Vízfázis
I. fázis: II. fázis: III. fázis IV. fázis

2,5 g avokádóolaj

2,5 g körömvirágolaj

1 g szkvalán

1 g cetilalkohol

0,5 g méhviasz

1 késhegynyi Avocadin (0,5 g)

1,7 g Lysolecitin

3 g sheavaj vagy kakaóvaj

(vagy 2 g - 1 g)

1 g vadrózsaolaj

16 g víz (vagy gyógynövénypárlat)

2 g glicerin

0,25 g Solagum gélképző

5 csepp illóolaj

1 csepp tejsav

6 csepp Rokonsal tartósítószer

 

Tápláló krém nagyon száraz bőrre

Elkészítés:

  1. A hőálló üvegek és a dagasztókarok legyenek egészen tiszták (Lásd Higiénia menüpont). Tegyünk minden eszközt konyhai papírtörlőre, vagy tiszta, vasalt konyharuhára. Készítsük ki a receptben előírt anyagokat. Készítsünk ki egy kis lábost kevés vízzel a forró vízfürdőnek.
  2. A szkvalánt és az avocadint tegyük egy főzőpohárba és vízfürdőben teljes olvadásig melegítsük.
  3. Az I. fázis többi alapanyagát mérjük rá a felmelegített olajra.
  4. Míg az avocadin elolvad, a III. fázis alapanyagait mérjük egy másik főzőpohárba és a II. fázis alapanyagait mérjük külön-külön kis üvegtálkába.
  5. A két hőálló poharat a lábosban vízfürdőbe állítva tegyük a tűzhelyre, és addig melegítsük őket, míg a zsírfázis homogén lesz, azaz minden szilárd összetevő elolvad.
  6. Adjuk hozzá a zsírfázishoz a II. fázis alapanyagait. Először a shea- ill. kakaóvajat, (amit kézi mixerrel teljes olvadásig keverünk), majd vegyük ki a vízfürdőből a poharat és adjuk hozzá a vadrózsaolajat is.
  7. Szórjuk hozzá a vízfázishoz a gélképzőt, és nagy fordulatszámon gélesítsük.
  8. A két fázist most emulgeáljuk oly módon, hogy a vízfázist beleöntjük a zsírfázisba és a kézi mixerünkkel a legmagasabb fokozaton azonnal elkezdjük keverni. Kb. négy percig keverjük az emulziót, ezután alacsonyabb fokozaton keverjük tovább.
  9. Ha az emulzió kézmelegre hűlt, egyenként hozzáadjuk és elkeverjük a IV. fázis alapanyagait.
  10. Az elkészült krémet  pumpás adagolóba vagy airless adagolóba töltjük és feliratozzuk.

TIPP:

- Gazdag, zsíros krém, ezért elsősorban éjszakára ajánlott.
- Testápolónak is jó. Ekkor, ha kívánjuk, számítsuk rá a vadrózsaolajat a mandulaolaj mennyiségére.

Gazdagíthatjuk a krémet:

a.) Vitaminokkal: ekkor a vitamin mennyiségét vonjuk le a víz mennyiségéből. A vitaminokat végül a kézmeleg krémbe keverjük. Ehhez a recepthez adhatunk pl. 0,3 g E-vitamint, illetve gyulladáscsökkentő hatás érdekében 1 g panthenolt.
b.) Hialuronsavval: Tegyünk egy késhegynyi hialuronsavat egy száraz főzőpohárba és a receptben szereplő glicerinnel keverjük el, majd adjuk hozzá a vízfázis többi részét és azzal is keverjük el. Ezután a recept szerint dolgozzunk tovább. (Anyagok vízfürdőbe állítása.)

Alkoholos tartósítás:

Tartósíthatjuk a krémünket Rokonsal helyett alkohollal vagy gyógynövénytinktúrával is. Ekkor az alkohol mennyiségét le kell vonnunk a víz mennyiségéből a következők szerint:
50 %-os alkohol esetén: 5 g alkohol és 11 g víz szükséges.
70 %-os alkohol esetén: 3,5 g alkohol és 12,5 g víz szükséges.
Az alkoholt ill. a tinktúrát mindig a kézmeleg krémhez adjuk, nem melegítjük a vízfázissal, mert elillan az alkohol.


Tartalomhoz tartozó címkék: Arcápolás